Compleet Nederlands podium bij Africa Race

Geplaatst door

Over een paar dagen is de race al weer voorbij, maar vandaag waren dan toch eindelijk de eerste echte duinen in de route van de Africa Eco Race. Iets wat de Nederlandse deelnemers bij de trucks duidelijk goed ligt, met een compleet rood-wit-blauw podium. Het gemengd auto/truck-klassement werd vandaag flink door elkaar gegooid. De Rooy profiteerde (won uiteraard bij de trucks) en schoof door naar de vierde plek inhet gemengd klassement, het podium is in zicht. Gerard:“Het waren heel moeilijke duinen. Het is lang geleden dat ik zulke zware duinen heb meegemaakt. Ze waren niet groot, maar wel superzacht. Er was nauwelijks doorheen te komen. We zijn wel tien keer gestopt om de bandenspanning omlaag te brengen, zodat we weer op gang konden komen.”

Jan van de Laar werd tweede deze dag, na een spannende strijd. De voorsprong op nummer 3 was slechts 3 minuten. Jan: “We waren het zesde voertuig in het bivak, en de eerste truck na Gerard de Rooy. Dat heb ik echt nog nooit meegemaakt. We zijn vrijwel niemand tegengekomen onderweg. We hebben ook niemand vast zien staan of zo. Maar ja, die duinpannen waren zo diep, daar kon je met gemak een paar trucks in verstoppen.”

Johan Elfrink had in het eerste deel van de marathon-etappe nog problemen met het regelen van zijn bandenspanning, maar vandaag ging het lekker, kon er weer 150 kilometer per uur worden gereden en is de Zetros op een nette derde plek beland.

Pechvogel van de dag was Adwin Hoondert, deze moest alsgevolg van een kapotte turbo de route ver de weg achter de servicetruck aanrijden. Dan zijn 700 kilometers erg lang...