Emissies in perspectief

Geplaatst door

Er is nogal wat te doen over de emissies, en dan met name die van de VW diesels. Volkswagen zou gemanipuleerd hebben met de software waardoor tijdens de testen de dieseltjes heel braaf binnen de kaders bleven. In de echte wereld lag dat echter heel anders, en daar zouden de VW dieseltjes tot 30 keer vervuilender zijn dan dat de norm voorschrijft. Dat is nogal wat, en ik vraag me af of dit uniek is voor Volkswagen. 

Voor de FEHAC, de Federatie Historische Automobiel- en Motorfietsclubs reden voor een persbericht. Zij zijn het namelijk al langer beslist niet eens met de milieuzones die het hun leden onmogelijk maken om sommige binnensteden in te rijden. Dat mag niet, want die oldtimers en klassiekers zijn erg vervuilend volgens de politiek. Nou, gezien de beschuldigingen richting VW zou dat best nog wel eens mee kunnen vallen. Het zou zomaar eens kunnen dat die klassiekertjes het helemaal niet zo slecht doen. Daar komt nog bij dat de productie van een auto ook de nodige vervuiling met zich mee brengt. Hoe langer je met een auto doet hoe minder belastend hij dus is. Terecht dus dat de FEHAC daar een punt van maakt. 

Zelf heb ik nog wel een puntje trouwens. Laten ze eens een emissie-test loslaten op al die vervuilende twee takt brommertjes in de binnenstad. Zo'n Pizzakoerier zorgt voor meer herrie en uitstoot dan een gemiddelde Silent DAF om maar eens wat te noemen. Voor de groenzoeters en wereldverbeteraars ligt daar nog een schone taak volgens mij, en dat helpt ook echt. In tegenstelling tot al die auto's en trucks die maar heel af en toe de binnenstad in rijden blijven die brommertjes en scooters namelijk altijd in de stad hun rondjes rijden!