Europese truck-industrie valt nagenoeg stil (update!)

Nieuws
18-03-2020 | Door Tim de Jong

Meerdere truckmerken staken voorlopig de productie van nieuwe vrachtwagens, Mercedes, DAF, Volvo en Renault. Laatstgenoemde is al helemaal gestopt, bij DAF gaat de nieuwe maatregel de 23e maart in. De Mercedes-fabrieken sluiten zeker twee weken. MAN vraagt net als DAF werktijdverkorting aan.

Vanaf komende maandag wordt het dus stil bij DAF in Eindhoven en draaien alleen ondersteunende afdelingen door. Ook in het Britse Leyland stopt DAF met de productie van de lichte truckserie LF en de rechts gestuurde trucks voor de Britse markt. Ook in het Vlaamse Westerlo wordt de productie van assen en cabines gestaakt.

De Scania-fabriek in Zwolle werkt al bijna een week in een ander ritme, waarbij er een half uur zit tussen het vertrek van de ene, en de komst van de andere werkploeg. De fabriek van Scania in Meppel heeft deze werkwijze nog niet overgenomen.

In het Vlaamse Oostakker heeft Volvo de productie van auto’s en trucks eveneens stil gelegd. Bij Volvo Trucks Gent werken 2600 mensen.

Ook bij Mercedes wordt geconstateerd dat de aanvoer van onderdelen door de vele maatregelen is ontregeld. De fabrikant kiest voor veiligheid en probeert verdere verspreiding van het virus tegen te gaan door voorlopig te sluiten. MAN heeft werktijdverkorting aangevraagd. Ook in de Poolse fabriek van MAN wordt korter gewerkt.

Per vandaag staakt ook Volkswagen de productie van bedrijfswagens. De fabrieken in Hannover, Poznan en Wrzesnia vallen stil en 24.000 personeelsleden blijven thuis. “Het is de enig juiste beslissing op dit moment”, zegt de algemeen directeur van VW Bedrijfswagens.

Frankrijk

Renault Trucks heeft per direct de productie van alle vier de productielocaties in Frankrijk gestopt. Alleen aftersales en servicediensten blijven operationeel. Commerciële medewerkers en de afdeling onderzoek en ontwikkeling werken vanuit thuislocaties.

Voor de truckfabrikanten geldt dat geen van hen heeft aangegeven wanneer de maatregelen weer opgeschort kunnen worden.

Update: Ook Scania zet alle fabrieken in Europa stil nu. Die in Brazilië draait gewoon door. 

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
19-03-2020
chauffeurDAF.jpg

Kabinet overweegt regels voor chauffeurs te versoepelen

Het kabinet overweegt de regels rond rij- en rusttijden van chauffeurs tijdelijk te versoepelen…
Nieuws
04-03-2020
De_Waard_04PH-1400.jpg

Coronavirus: Er wordt nog op Italië gereden

Ondanks dat er twee regio’s min of meer van de buitenwereld zijn afgesloten, rijden er nog steeds Nederlandse…
Nieuws
05-03-2020
VW-fabriek.jpg

Coronavirus: Volkswagen test chauffeurs aan de toegangspoort

Chauffeurs die naar de Volkswagenfabriek in Emden komen, worden alvorens ze het terrein op…