Fiat Fullback: Degelijke doordouwer

Geplaatst door

Fiat verraste onlangs door te komen met een midsize pick-up. Die heeft Fiat niet zelf ontwikkeld, maar wordt betrokken van Mitsubishi. De Fullback is in feite een Mitsubishi L200 met een ander merkembleem.

Is dat overdreven gesteld? Toch niet. En Fiat doet er goed aan niet al te geheimzinnig te doen hierover, want de Mitsubishi L200 heeft internationaal gezien een dijk van een reputatie. Daar een beetje op meeliften kan voor Fiat geen kwaad. Wat meteen opvalt bij het testexemplaar zijn de dikke terreinbanden en de keuzeknop tussen de voorstoelen. Daarmee kan een lage gearing worden gekozen. Nu wil het geval dat niet ver van onze redactie er een crossterreintje ligt te niksen, dus gauw erheen met de Fullback.  We schakelen naar 4-laag en we schakelen de langssper in. Het is meteen feest. De motor is een dikke 2,5 liter diesel met 180 pk. Het forse koppel douwt de Fullback probleemloos door het losse zand, het speelkwartier is begonnen.  Duidelijk voelbaar is de kracht van de motor, en de kwaliteit van de banden. De transmissie geeft geen krimp, een zandbaantje is kinderspel voor deze Fullback,  die met dank aan het Mitsubishi-DNA, voor het betere woestijnwerk is gebouwd.

Met een brede glimlach verlaten we het terrein en schakelen we weer naar twee wielaandrijving. De sper er weer uit, anders geeft dat op hard wegdek problemen. Voor zijn offroad examen is de Fullback met glans geslaagd.

Comfort

Eenmaal in meer geciviliseerde omstandigheden is de Fiat Fullback een toonbeeld van comfort. De auto is stil en sterk en alleen het formaat laat geen twijfel dat we met een bedrijfsauto op stap zijn, die moeiteloos past in de tijdgeest van SUV's en crossovers. Maar die pretenderen, deze Fullback is The Real Thing weaarmee je wèl probleemloos het terrein mee in kunt. De Fullback is van binnen strak en netjes afgewerkt, zoals we gewend zijn van Aziatische auto's, want dat het interieur een Aziatische sfeer ademt, lijdt geen twijfel. Achter de voorstoelen is enige ruimte voor bagage en in veel gevallen is dat al ruim voldoende. De Fullback is verder voorzien van tal van gemakken die we kennen van personenwagens met meer pretenties wat comfort betreft. De Fullback doet er niet echt voor onder.

Slim

Het is een slimme zet van de Fiat Group om met een midsize pickup te komen. Ze zijn op tijd voor de strijd met concurrenten als Renault en Mercedes. De Fullback kan dankzij zijn Mitsubishi-genen makkelijk meekomen met de eisen die klanten stellen aan de concurrentie zoals VW, Toyota, Nissan en Isuzu, die al een gevestigde reputatie hebben. De Fiat is een nieuwe telg in dit segment, die meteen tot de besten behoort, met dank aan de producent.

Tim de Jong