Finnen onderweg met zware spullen

Nieuws
28-05-2018 | Door Tim de Jong

Finland heeft een maximum toegestaan GVW van 76 ton. Dit is bedoeld om combinaties met bijvoorbeeld twee volledige trailers toe te laten. Diverse bedrijven doen er aan mee, Kesko Logistics heeft een andere manier gevonden. 

Kesko Logistics startte in 2015 met een proef met HCT-trucks, waarbij extra lange vrachtwagencombinaties worden gebruikt bij de bevoorrading van supermarkten. Het gaat om een vier-assige bakwagen, waaraan een dolly wordt gekoppeld en daaraan vast zit een vierassige trailer. De laatste as van de trailer wordt gestuurd.  Op die manier brengt de onderneming het aantal gereden kilometers met 30 procent terug. Bakwagen en trailer kunnen in sommige gevallen dubbeldeks te laden zijn, de wanden van de opbouwen moeten dan wel stevig genoeg zijn. De combinaties zijn tot 34 meter lang en kunnen - afhankelijk van hun opstelling - in een rit bijna 190 rolcontainers vervoeren.

MAN TGX 35.580

Kesko Logistics heeft sinds maart zijn vloot ‘Ecotrucks’ aangevuld met twee nieuwe MAN TGX 35.580 vrachtwagens die worden gebruikt voor ritten naar winkels en magazijnen in het westen van Finland. MAN voorziet de vierassige trucks vande dikke D38 Euro 6c zescilinder motoren. Met een maximumkoppel van 2900 Nm, dat al beschikbaar is vanaf 900 tpm, kan dit model zelfs zware trailers en indrukwekkende lengtes van 31 meter met gemak aan.

Overzicht met RIO

Kesko Logistics maakt in beide MAN TGX-trucks gebruik van het cloud gebaseerde digitale platform RIO. Dit systeem is sinds vorig jaar beschikbaar op alle MAN-vrachtwagens van meer dan 7,5 ton en biedt de gebruiker een breed scala aan specifieke analyses voor alle voertuiggegevens. RIO analyseert bijvoorbeeld zaken als route- en locatieregistratie, voertuiggegevens en brandstofverbruik. Daarnaast kunnen klanten aanvullende servicemodules gebruiken op basis van hun eigen specifieke situatie, zoals navigatie- of tachograafgegevensopslag. RIO helpt volgens MAN bij het garanderen van optimale logistieke processen door alle gegevens en informatie in realtime te combineren en vervolgens aanbevelingen te doen. 

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
15-01-2019
A-Double_Volvo.jpg

Finland staat 34,5 meter combinaties toe

Finland staat vanaf volgende week, 21 januari om precies te zijn, langere combinaties toe. Daardoor wordt het…
Nieuws
25-10-2018
Volvo_Duo_Trailer_1_LR.jpg

Zweden breidt netwerk 74 tons wegen uit

Twee jaar geleden bracht BIGtruck het nieuws dat Zweden het toegestaan GVW zou verhogen tot 74 ton. inmiddels blijkt…
Nieuws
19-06-2020
Europantech_Kenworth.jpg

Reusachtige trailer in Australië de weg op

In Australië gaat een vier-assige trailer de weg op met een lengte van 24,5 meter en met een laadvermogen van…