FNV: Deurwaarder naar Brinkman voor beslaglegging

Nieuws
31-08-2017 | Door Tim de Jong

Onder politiebegeleiding gaat een deurwaarder vanmiddag beslag leggen op goederen van IKEA transporteur Brinkman Trans Holland uit Emmen, zegt het FNV. Drie chauffeurs van dit bedrijf hebben nog recht op ongeveer honderdduizend euro achterstallig loon en overwerkvergoedingen. Zelfs na een vonnis van de rechter komt Brinkman niet over de brug, zegt het FNV. De bond won in februari een procedure over naleving van de cao, de inzet van Oost-Europese chauffeurs en handhaving van de rij- en rusttijden. Ook deed de vakbond aangifte tegen het bedrijf wegens sociaal-economische criminaliteit, waaronder uitbuiting en het vervalsen van loondocumenten. 

Omdat het bedrijf het vonnis van de rechter niet nakwam is de laatste maanden diverse malen beslag gelegd op bankrekeningen van het bedrijf. Dat had te weinig resultaat. Vandaag moet het geld van de chauffeurs veilig gesteld worden met fysiek beslag op goederen.

Brinkman-chauffeur Erik Meijer: ‘We hebben er alles aan gedaan om de zaak netjes af te handelen. De rechter heeft geoordeeld en daar moet Brinkman zich aan houden. Maar Brinkman toonde zich een slecht verliezer. Mijn collega’s, iemand van de vakbond en ik werden bedreigd. Het bedrijf beschermde niet ons maar de bedreigers. Mijn collega’s en ik hebben de rechter daarom nu zelf verzocht onze arbeidsovereenkomsten te ontbinden. Als we ons geld straks hebben, hopen we met opgeheven hoofd bij een nette onderneming aan de slag te kunnen.’

Brinkman vervoert voor IKEA planten van Nederland naar Scandinavië. Afgelopen december waren er in een aantal Europese landen al acties bij IKEA-winkels om aandacht te vragen voor concurrentievervalsing en uitbuiting bij de transporten van IKEA. De Europese vakbonden willen dat IKEA bij lokaal werk lokale arbeidsvoorwaarden toepast. Edwin Atema van FNV – Stichting VNB: ‘Brinkman is in de IKEA-keten beslist geen uitzondering. Hele delen van de keten zijn zo verrot als het maar kan en uitbuiting is de norm.’

Naschrift redactie: We hebben Brinkman eerder gebeld voor een reactie, al dan niet via hun raadsman. Er is nooit op gereageerd. 

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
20-12-2017
Roland_Jost_balkje.jpg

Roland J. van Jost-Group weer opgepakt

Volgens diverse media is de 59 jarige directeur van de Jost-Group, Roland J. weer opgepakt door de Belgische Justitie.…
Nieuws
11-09-2017
Brinkman_Trans_Holland_LR.jpg

Brinkman Trans in gesprek met bonden

Het veelbesproken transportbedrijf Brinkman Trans Holland uit Emmen is in opnieuw in gesprek met de bonden. Juriste…
Nieuws
11-11-2017
Brinkman_Trans_Holland_LR.jpg

FNV: ILT-rapport vol van gebreken bij Brinkman Emmen

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) trekt harde conclusies over de werkwijze van transportbedrijf…