FNV weer in actie tegen camera's in cabine

Nieuws
15-04-2016 | Door Tim de Jong

FNV Transport en Logistiek heeft handtekeningen van chauffeurs opgehaald tegen de plannen van TVM om bij Kuijpers Transport in Veghel camera’s in de vrachtwagencabine te plaatsen. TVM heeft aangekondigd bij wijze van proef dergelijke camera’s bij circa dertig transportbedrijven te plaatsen om op die manier gegevens te verzamelen die de verkeersveiligheid zouden verbeteren. Transportonderneming Kuijpers uit Veghel is één van die ondernemingen.

De FNV is voor het verbeteren van de verkeersveiligheid, maar tegen het plaatsen van dergelijke camera’s, zo laat de bond weten ion een persbericht. ''Onderzoek op onderzoek heeft aangetoond dat vermoeidheid en afleiding belangrijke oorzaken zijn van ongevallen waar vrachtwagens bij betrokken zijn. De verkeersveiligheid kan daarom veel beter aangepakt worden door de planningen van transportondernemingen realistischer te maken en de vaak extreem lange werkweken terug te dringen'', zegt het FNV. Ook pleit de bond voor het terughoudend omgaan van transportondernemingen met informatie versturen via de boordcomputer. ''Dit leidt chauffeurs af.''

Volgens de bond werkt het plaatsen van camera’s in de vrachtwagencabine om een chauffeur in de gaten te houden 'alleen maar averechts'. ''De chauffeur voelt zich bespied en wordt door nog meer apparatuur afgeleid'', is de overtuiging van het FNV.

Eerste onderhandelaar van FNV Transport en Logistiek, Egon Groen: “TVM kan zijn geld beter besteden aan een bewustwordingscampagne voor andere weggebruikers, die zich vaak niet realiseren welk effect hun rijgedrag heeft op vrachtwagens. Dan moet je denken aan snijden, veel te laat in- en uitvoegen of geen afstand houden.”

 

 

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
27-05-2016
TVM-camera.png

FNV dreigt TVM met rechtszaak om 'cameraproef'

FNV Transport en Logistiek heeft transportverzekeraar TVM gesommeerd om onmiddellijk te stoppen met het…
Nieuws
23-10-2017
Nippon-FM-02.jpg

Nippon Express mag geen identiteitsbewijzen scannen

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) stelt vast dat vervoersbedrijf Nippon Express BV de eerder vastgestelde…
Nieuws
10-02-2016
contact-met-tvm.jpg

TVM verbaasd over afwijzing bonden

'Transportveiligheid moet voorop staan. De achterliggende redenering van verzekeraar TVM is dat het verbeteren van rijgedrag…