FNV wil dat OM Brinkman Trans Holland alsnog vervolgt

Geplaatst door

Vakbond FNV wil via de rechter afdwingen dat transportbedrijf Brinkman Trans Holland alsnog wordt vervolgd. Dat meldt het NRC.

De vakbond heeft afgelopen vrijdag een klaagschrift naar het gerechtshof in Den Haag gestuurd. De bond deed al twee keer eerder aangifte tegen het bedrijf uit Emmen, in 2016 en in 2019. De bond beschuldigt Brinkman van onder meer mensensmokkel en arbeidsuitbuiting maar de Inspectie SZW liet afgelopen april weten dat het onderzoek naar het bedrijf is stopgezet. Hiermee is het FNV het niet eens.

CAO omzeiild

Volgens het FNV heeft Brinkman de CAO omzeild door Moldavische arbeidskrachten in te zetten die op papier voor een Pools bedrijf werken, maar in de praktijk voor Brinkman. Maar Brinkman zegt dat zij zich voor honderd procent aan de regels houdt en dat het aan alle onderzoeken door inspectiediensten heeft meegewerkt. Voor nadere stappen door de Inspectie zou na dit onderzoek geen aanleiding zijn geweest. Brinkman spreekt van ‘een heksenjacht’ door het FNV.

Op zijn beurt verwijt het FNV de Inspectie ‘laks optreden’. De gezette stap door de bond moet volgens Edwin Atema van het FNV worden gezien als de wens van de bond om de Inspectie SZW strenger te laten handhaven. 

De oorspronkelijke eigenaar van het bedrijf heeft zijn zaak inmiddels aan een nieuwe eigenaar verkocht.