Nieuws
25-09-2018 | Door Tim de Jong

In Frankrijk is een voorstel gedaan om buitenlandse trucks nog meer tol te laten betalen. De Franse TLN is sceptisch, omdat eerder zulke plannen al bleken in te druisen tegen Europese wetgeving.

Enkele jaren geleden kwamen de Fransen met het idee van een Ecotaxe, zeg maar een milieubelasting omdat zware trucks nu eenmaal meer uitstoten dan auto's. Dit project mislukte, mede doordat een afgelegen provincie zoals Bretagne haarfijn kon aantonen dat er van het systeem een discriminerende werking uit ging, domweg omdat Bretagne wat meer afgelegen ligt van de doorgaande Franse noord-zuid verbindingen.

Nu beklaagt de huidige minister zich dat Frankrijk als transitland wordt gebruikt, waar trucks niet zouden tanken, vanwege hoge brandstofprijzen. mede om doe reden wil de Franse minister volgend jaar een extra 'vignet' invoeren. Dat is er natuurlijk al, het heet eurovignet, maar ook de Fransen willen blijkbaar iets aparts. Zoals de vlag er nu bij hangt, wijzen branche organisaties de minister al op het discriminatiegevaar, net als ten tijde van de Ecotaxe.   

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
21-10-2021
Bord-Frankrijk-zones-winterbanden-en-sneeuwkettingen-1.png

Frankrijk verplicht winterbanden vanaf 1 november

Vanaf 1 november verplicht Frankrijk de inzet van winterbanden op bepaalde trajecten. Daarvoor zijn nieuwe…
Nieuws
04-05-2016
ViapassBe.jpg

Belgische tol: vervoerders naar de rechter

Een groep van 97 vervoerders is een rechtszaak gestart tegen de Belgische tol uitbater Satellic. Zij beklagen…
Nieuws
20-11-2017
catalan-1400.jpg

Fransen gaan morgen staken en blokkeren

Volgens Evofenedex hebben de Franse vakbonden voor morgen, 21 november acties aangekondigd. Alle bonden doen mee…