Gevangenisstraf voor tachofraude

Geplaatst door

De directie van het Italiaanse transportbedrijf CIAM uit het Siciliaanse Caltanissetta is veroordeeld tot gevangenisstraffen. De algemeen directeur kreeg acht jaar en vier maanden aan zijn broek. Een mede directielid mag zeven en een half jaar brommen.

De uitspraak van de rechter op Sicilië kwam na een rechtzaak die meer dan tien jaar geduurd heeft. De beide heren werden veroordeeld voor het geven van opdrachten aan chauffeurs om te frauderen met de rij- en rusttijden. Chauffeurs kregen opdracht om met een magneet te werken om zo de tachograaf te beïnvloeden.

De zaak kwam aan het licht na een zwaar ongeval met één van de trucks in Frankrijk. De chauffeur raakte daarbij ernstig gewond. Tijdens het onderzoek vond de politie vier magneten in de broekzak van de chauffeur. Het transportbedrijf kent een lange historie van illegale activiteiten waarbij de veiligheid van de medewerkers en andere weggebruikers regelmatig op het spel werd gezet.

Het uitvoerige onderzoek leverde bewijsmateriaal op dat het manipuleren van de tachograaf deel uitmaakte van de dagelijkse praktijk en dat chauffeurs dit in opdracht van de planning deden. Wat dit alles betekent voor de voortzetting van het transportbedrijf is niet bekend.