Graag tolvrije Belgische nachten!

Geplaatst door

In België denken politici hardop over de mogelijkheid om de wegen 's nachts vrij te stellen van tol voor trucks. Dit zou een belangrijke stap zijn naar het ontlasten van het oude, ik zou willen zeggen aftandse, Belgische wegennet dat al heel lang de filekampioen is van Europa.

Het zou een hele mooie stap zijn voor Vlaanderen die naar wij hopen ook wordt overgenomen door de andere gewesten, dus Brussel en Wallonië, die ook trucktol heffen. Om wat voor reden dan ook lukt het onze zuiderburen maar niet om het wegennet te moderniseren, zelfs niet nu het geld binnenstroomt van voornamelijk Nederlandse transportbedrijven. Nederlanders zijn de grootverbruikers van het Belgische wegennet. Als er dan voor dat gebruik tol betaald moet worden prima, maar doe dan ook wat aan dat wegennet. In de dertig jaar dat ik dit werk mag doen, is er niks veranderd, en al helemaal niet op de locaties waar het dagelijks raak is met de files.

Dubbelslag

De gedachte om 's nachts de wegen tolvrij te maken is een, maar er is nog een mogelijkheid die de Vlaamse, pardon Belgische politici zouden kunnen overwegen. Het ziet er namelijk eindelijk naar uit dat de Belgen serieus gaan meewerken met het verminderen van de verkeersdruk op de wegen in onze landen door LZV tegen normaal werkbare voorwaarden op hun wegen toe te laten. De gevolgen zullen zijn dat er veel trucks van de weg af gehaald gaan worden en dat de CO2 uitstoot wellicht eindelijk eens gaat verminderen. Zo kan België een mooie dubbelslag maken waar iedereen beter van wordt. In Nederland rijden vele honderden lange en zware combinaties in de daluren, vaak 's avonds, maar ook 's nachts. Hoe mooi zou het zijn als ze tijdens die daluren kunnen doorrijden naar bestemmingen in België? Het zou van onze landen op logistiek en politiek gebied voorbeeldlanden maken voor de rest van Europa, met name voor Duitsland.