Guardia Civil slaat slag tegen tachograaffraude

Geplaatst door

In de strijd tegen tachograaf fraude heeft de Guardia Civil een mooie slag geslagen. Niet minder dan 26 arrestaties vonden plaats na onderzoek en controle bij vervoerders en langs de weg. De arrestaties vonden plaats in heel Spanje.

Het onderzoek van de Spaanse Guardia Civil maakt deel uit van de zogenaamde Pentaco operatie die vorig jaar al van start ging. Het gaat om een onderzoek naar een organisatie die het manipuleren en verkopen van apparatuur voor fraude tot hun business had gemaakt. Eerder werden al 38 mensen gearresteerd in deze omvangrijke fraudezaak. De Spaanse autoriteiten zijn er volgens eigen zeggen in geslaagd om de experts te identificeren en arresteren. 

Op de foto's van de Guardia Civil zien we Euro6 DAF trucks, maar ook analoge tachografen. Verder een bonte verzameling elektronische apparatuur die te maken heeft met de manipulatie van tacho's. Een mooie en succesvolle actie dus van de Spanjaarden, maar het is zorgelijk dat er zo veel van dit soort gemanipuleerde trucks zijn aangetroffen. 

Overigens geldt manipulatie of fraude met de rijtijden als een bijzonder zwaar vergrijp. Hiervoor ontvangen de overtredende bedrijven strafpunten in het Europese ERRU register en dat kan zelfs leiden tot het intrekken van de transportvergunning. Hoe dat werkt kun je beluisteren in onze BIGtruck Podcast! Klik hier voor BIGtruck Podcast nummer 7, of beluister hem via Spotify of Google Podcasts!