Het gaat wel heel erg snel nu, met die nieuwe techniek

Geplaatst door

Zagen we vorige week nog dat Iveco voor een groot bedrag deelneemt in waterstoftruckbouwer Nikola, deze week begint ermee dat Daimler, een van de grootste truckproducenten ter wereld, de openbare weg op gaat in de VS met autonoom rijdende trucks.

Klik hier voor meer info over de gang van zaken met Daimler. Met autonoom rijden op de openbare weg is Daimler niet eens de eerste. Vorig jaar al waagde de Chinees-Amerikaanse start-up TuSimple dit ook. Tot dusverre hebben we nog niets vernomen over ongevallen. TuSimple rijdt van Arizona naar Texas met lading en tijdens de rit blijft er gewoon een chauffeur aan boord.  Dat is nu bij Daimler ook het geval. Twee zelfs, een ingenieur en een chauffeur. De Freightliner Cascadia gaat autonoom rijden in de staat Virginia. Dat is geen toeval, want daar bevindt zich een bedrijf dat is gespecialiseerd in robotica dat onlangs door Daimler is overgenomen. Het is Daimler er meer dan ernst mee maakt om de eerste te zijn, zowel met elektrische trucks als met autonoom rijdende trucks.

Vorig jaar

Het is een jaar geleden sinds we als BIGtruck in Berlijn werden verrast met een Actros zonder spiegels en een die Level 2 autonoom kan rijden. Daarbij is de chauffeur verantwoordelijk, maar kan de Actros al het een en ander zelf. Met name in rustig verkeer, of op een rustige snelweg. BIGtruck heeft in Spanje uitgebreid met deze Actros kunnen rijden. Bij MAN hebben we afgelopen zomer soortgelijke techniek aan het werk gezien in de omgeving van München. Dat is nog maar een jaar geleden en de eerste Actros-modellen voorzien van deze techniek komen nu de weg op. 

Hieruit mogen we gerust afleiden dat het vak flink gaat veranderen. Daarbij wordt net als altijd oplettendheid van de chauffeur verwacht, maar is de kans groot dat hij wat meer ontspannen kan rijden. Intussen probeert Daimler alle beginnende bedrijven inde truckmarkt, met name Tesla en Nikola, uit te remmen door zelf als eerste te zijn. Daarbij is het zo dat andere merken, denk aan DAF en Scania, al druk doende zijn zich de waterstoftechniek eigen te maken. Maar over autonoom rijden hebben we ze alleen gehoord wanneer het over platoonen ging. In de wereld van Daimler is platoonen juist een onderdeel van autonoom rijden.

Tot nu toe zeiden we dat ‘ergens tussen 2025 en 2030' de autonome techniek flink gaat doorbreken. Maar zo snel als het nu gaat, juist nu er ook al flink bij slecht weer is getest, lijkt het eerder rond 2025 al te gaan gebeuren. En komt de eerste waterstoftruck al eind 2022 hier de markt op.