Houtsnippers rijden op 98 ton, 34 meter met een Scania 770

Geplaatst door

Niet ver van de fabriek in Södertälje, heeft Scania een klant die onder andere werkt in houtsnippers. Het is een energiebedrijf, dat zijn transporten uitbesteed aan een bedrijf dat met diverse truckmerken rijdt, Foria. Dit bedrijf ruilde afgelopen zomer de R730 in voor een R770. Het gaat om een 8x4 tridem vier-asser.  

Dit type transport laat zien waar een 770 voor bedoeld is: er wordt gereden met een combinatielengte van 34 meter, resulterend in een treingewicht van 98 ton. De bakwagen trekt een tandemas dolly me teen linktrailer die weer een standaard oplegger trekt. Twaalf assen in totaal dus. De Zweden doen dit met het oog op het reduceren van het aantal vervoersbewegingen. Zeker bij dit type transport: een rit is maar 20 kilometer lang, van een treinterminal naar de fabriek waar de snippers verwerkt worden. De laadruimten kippen zijdelings, zoals we dat wel meer hebben gezien in Scandinavië.

De chauffeur, Owe Lindkvist, is blij met de 770. Niet alleen vanwege het vermogen, maar ook vanwege de transmissie: “Dit rijdt stabieler, met meer tractie en heel erg soepel!

 

Video's