Ingrijpende vernieuwingen DAF multi assers

Nieuws
08-09-2017 | Door Tim de Jong

Het programma van de New CF en New XF is compleet. DAF voegt nog eens 11 asconfiguraties toe aan de nieuwe range: acht 2-, 3- en 4-assige bakwagens en drie 3- en 4-assige trekkers. De nieuwe trucks zijn volgens DAF tot 7% zuiniger, zijn minstens 100 kilo lichter, en zijn af-fabriek voorzien van body attachment modules voor kortere opbouwtijden.

DAF lanceerde aan het begin van de zomer de eerste versies van de New CF en New XF voor het transport over de lange afstand. Nu brengt DAF een nieuwe serie trekkers en bakwagens; voertuigen die niet alleen onderling een aantal gezamenlijke noviteiten delen, maar die volgens DAF ook unieke, nieuwe onderdelen hebben.

Een deel van de genoemde gewichtsreductie komt voor rekening van een kleinere uitlaatdemper, waarin de SCR-installatie huist. Die is nu zo compact, dat die makkelijk tussen de eerste en tweede as van een vierasser gemonteerd kan worden. DAF komt bij de multi-assers ook met een nieuwe naloopas waarvoor ook een elektro hydraulisch stuursysteem is ontwikkeld. Tot nu toe zwoer DAF bij mechanische besturing, maar het nieuwe systeem is lichter en werkt volgens DAF preciezer. Verder is er een nieuwe sleepas met een aslast van tien ton, die met name van pas komt in de werelden van containers en tank- en bulkvervoer.

Voor het off-road werk komt DAF met een dubbel aangedreven tandem met naafreductie, waarbij de klant uit drie eindreducties kan kiezen. Voor de laagst mogelijke operationele kosten zijn de intervallen voor het verwisselen van de olie in de nieuwe tandemset verhoogd naar 3 jaar of 450.000 kilometer. De nieuwe dubbelaangedreven tandem met naafreductie wordt geleverd op de 6x4 en 8x4 trekkers en bakwagens voor zware toepassingen. Speciaal voor het vervoer van zand en grind levert DAF onverminderd de FAD 8x4 bakwagen met twee gestuurde voorloopassen. Een nieuwe optie voor deze uitvoering is dat de SCR niet in de verticale uitlaat is verwerkt, maar in de nieuwe EAS-unit die door zijn compacte  afmetingen in zijn geheel tussen de voorassen geplaatst kan worden. Dat scheelt 115 kilo én ruimte aan het chassis.

Batterijmanagement

Accu's hebben het steeds zwaarder te verduren in het wegvervoer, doordat trucks steeds meer elektronica aan boord hebben. DAF komt daarom met BEM, het Battery Energy Monitoring systeem van DAF. Dit optionele systeem meet met behulp van een nieuw ontwikkelde sensor de exacte ladingscondities van de accu, en houdt daarbij ook rekening met omgevingsfactoren. 

 

 

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
12-01-2018
DAF_Primafrio_LR.jpg

280 DAF trucks voor Primafrio

DAF heeft een dikke order gescoord in Spanje. De koel- en vriesspecialist Primafrio bestelde 280 trucks van het type XF met…
Nieuws
20-09-2017
Merema1.jpg

'Pure Excellence' DAF XF 530 voor Merema

Merema Transport uit Farmsum, specialist in het vervoer van verse zeevis, diepvriesproducten, ontving onlangs…
Nieuws
05-07-2017
DAF-XF-Exc-Van-Hooft.jpg

Eerste vernieuwde DAF voor Van Geffen

Trouwe DAF-klant A.G. van Geffen Transportbedrijf B.V. uit Hedel heeft de primeur: Dit bedrijf is de eerste in Nederland…