Nieuws
13-04-2020 | Door Tim de Jong

Op het wereldwijde web kun je aparte dingen tegenkomen, en al helemaal wanneer je met Pasen gedwongen wordt om een lang weekend binnen te blijven.  

Zo troffen we deze Iveco Stralis met een wel heel aparte grille. Ouderen onder ons herinneren zich de voorvader van de Stralis, de Fiat 682. Deze had een ovalen, bijna ronde grille met een streep er doorheen. Wie in de jaren tachtig op Italië reed, de 682 was allang uit productie en Fiat was opgegaan in Iveco, kwam er zeker in het zuiden van het lang gerekte land nog zat tegen. Luid gorgelend, ronkend, roffelend trokken ze de helling op, soms dikke rookwolken uitbrakend. Vaak vier-assige bakwagens met soms een aanhanger erachter, soms ook nog met vier assen. Maar gaan, dat deden ze!

Vanzelfsprekend veranderen de tijden, en omdat dat sommige chauffeurs wel erg snel gaat, brengen ze veranderingen aan op de cabine waar ze nu mee rijden. Deze Italiaan pakte het grondig aan en bouwde een compleet nieuwe grille, als reminder aan de tijden van de stoere Fiat's 682 die met hun tien liter blok met wel 180 pk de Apenijnen doorkruisten. Naast de Stralis staat overigens het kleinere model, de 642, het eerste model met zo'n kenmerkende grille.

Zelf maakte ik zo'n tien jaar geleden nog een rit door Italië, waar we nog wat oud spul tegenkwamen. Een deels gesloopte 682 (met vier assen, waaronder een luchtgeveerde sleepas!) en een verstofte OM Leoncino. Het merk OM ging met Fiat op in Iveco. In de fabriek in Brescia, geboorteplaats van OM, bouwt Iveco nu de EuroCargo modellen. 

De foto van de unieke Stralis komt van Facebook, Le Belle Foto Dei Camion Italiani.  

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
27-02-2018
Tontrans_1_LR.jpg

Twee Iveco's Stralis 480 voor TonTrans

Logistiek dienstverlener Tontrans uit Best heeft recent twee nieuwe Iveco Stralis trekkers in de vaart genomen.…
Nieuws
10-05-2019
Aluned_BV.jpg

Complete Iveco Stralis voor Aluned

Aluned BV uit Zwijndrecht heeft een nieuwe Stralis AS440S42T/P in gebruik genomen. Deze 4x2 trekker is uitgerust met…
Nieuws
26-10-2017
460NP.jpg

Sterkere LNG truck van Iveco: 460 pk!

Bij Iveco heeft het nieuws dat Volvo met sterkere LNG trucks komt voor beroering gezorgd. Zodanig, dat de komst van…