Nieuws
20-08-2019 | Door Iep van der Meer

Eigen rijder Jan Nagtegaal uit Middelharnis maakte na 16 jaar onlangs weer kennis met de DAF XF. Tijdens een Ride & Drive in Limburg, georganiseerd door dealer Best Trucks stond hij versteld van het comfort en de stille cabine. Hij is bovendien gezwicht voor de ‘bijzonder fijne’ automaat, terwijl hij tot dusver fervent aanhanger was van een handbak. 

De nieuwe DAF ziet er indrukwekkend uit in de huisstijl van Jan Nagtegaal. “Het is een hele imposante truck geworden”, stelt Jan. “En de reacties zijn overweldigend. Al bij een van eerste ritten werd ik gefotografeerd in Zwitserland en verscheen de foto op de facebook-pagina van DAF Lovers Europe.” Vier chromen luchthoorns op het dak, een voorbumper met een serie breedstralers en een Noorse achterbumper zijn enkele in het oog springende attributen. Brandstoftank en opbergkisten zijn keurig weggewerkt achter in kleur gespoten zijpanelen, en achter de cabine vallen de traanplaat afdekking en het speciale slangenrek op. En dan zijn er nog de grote zonneklep en de lichtkast op het dak met de naam Nagtegaal. 

Flinke vooruitgang

Jan Nagtegaal begon in 1992 als eigen rijder met een DAF. In 1997 volgde een tweede, een XF met Super Space Cab. Zo’n 16 jaar geleden maakte die plaats voor een trekker van een ander merk. “Tot ik dus onlangs met de nieuwe XF kennismaakte. Wat een verschil, wat heeft DAF een vooruitgang geboekt. Heel indrukwekkend is het comfort en de stilte in de cabine. Ik heb mensen naast mij in de DAF gehad, die mij vroegen of de motor wel draaide. En het bed is geweldig. Ik heb de meest luxe versie van de Super Space Cab, dus met lederen bekleding en een luxe stoel.” 

Fan van automaat

De nieuwe, geautomatiseerde TraXon versnellingsbak heeft misschien nog wel de meeste indruk gemaakt op Jan Nagtegaal. “Ik was nooit zo’n voorstander van een automaat. Die hebben nog wel eens een eigen wil met schakelen en dat pakt bij transport van vloeistoffen niet altijd fijn uit. Met de hand kun je het schakelmoment beter plannen. De automaat van de DAF XF 530 FT schakelt in combinatie met de speciale tanktransport-software echter voortreffelijk. Dat rijdt heel relaxt. Het geeft mij meer rust, zeker bij het kortere werk in de stad. Ik ben wat dat betreft dus helemaal om voor de automaat dankzij de transmissie van DAF.” 

Jan Nagtegaal legt per jaar zo’n 130.000 kilometer af. Daarbij zitten regelmatig verre ritten met relatief veel snelwegkilometers. “Ik rijd hoofdzakelijk voor Gebroeders Geelhoed Transport B.V., dat eveneens in Middelharnis is gevestigd. Eigen rijder betekent ook eigen portemonnee. Ik let op kosten. Ik rijd nog te kort met de nieuwe XF om nauwkeurig een gemiddeld brandstofverbruik te kunnen noemen, maar de eerste indruk is zeker goed. Dus ik verwacht zuiniger te rijden dan met de vorige, handgeschakelde truck.”

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
20-03-2017
Janderijk.jpg

Weer 100 DAF trucks voor Jan de Rijk

Jan de Rijk Logistics heeft weer een order voor honderd nieuwe DAF trucks geplaatst. De sleutels van de eerste van…
Nieuws
28-12-2018
Foto_DAF_XF_Jan_de_Rijk_Transport-1400.jpg

De goede voornemens van Jan de Rijk Logistics

Jan de Rijk Logistics nam 'de blauwe' De Rooy over, en daarmee heel veel werk voor DAF Trucks. Het is dan…
Nieuws
08-04-2019
Dohmen2-1400.jpg

Jan Dohmen Tanktransport in Belgische handen

Jan Dohmen transport uit Herkenbosch wordt overgenomen door het Belgische Vervaeke. Dit bedrijf nam eerder…