Nieuws
20-12-2017 | Door Iep van der Meer

Bij Kruisdijk in Zwolle passen ze goed op hun spullen, en dan gaan ze lang mee. Een bijna zestien jaar oude DAF XF trekker bewijst dat met een kilometerstand van inmiddels ruim twee miljoen! De DAF loopt nog iedere dag en Kruisdijk overweegt nog lang geen inruil van deze taaie DAF truck.

‘Of we grote reparaties hebben gehad? Nee, normaal onderhoud en het vervangen van onderdelen die je normaal gesproken kunt verwachten bij deze kilometerstand’, vertelt directeur-eigenaar Roel Kruisdijk. ‘Bij 1,5 miljoen kilometer zijn koppelingsplaten en drukgroep vervangen en bij 1,7 miljoen kilometer de turbo. Meer uit voorzorg dan dat het meteen nodig was. Want als je wacht tot de turbo kapotgaat, heb je meer kosten.’

Twee jaar sabbatical

De tweevoudig miljonair maakt deel uit van een vloot van negentien trucks, allemaal van DAF. In maart 2001 schafte Kruisdijk Transport de XF nieuw aan. Na een bedrijfsperiode van zeven jaar – met gemiddeld 130.000 kilometer per jaar – werd de truck tijdelijk buiten bedrijf gesteld. Het was een bedrijfseconomische sabbatical, die twee jaar later ten einde kwam. ‘Toen hebben we er een compressor op laten bouwen om hem als trekker voor de tankbulkwagens met cement te gebruiken. En daarvoor gebruiken we hem nog steeds’, aldus Kruisdijk. Dat betekent dat de truck nog iedere dag rijdt met ladingen van 35 ton. Geen licht werk dus voor deze oude DAF, maar nog steeds volle bak! 

Chauffeur Benny Jansen (al bijna 24 jaar werkzaam bij het transportbedrijf) koestert de DAF. Vanaf de datum van aflevering, 6 maart 2000, is Benny de vaste chauffeur op deze auto. En ook de enige die dus de 2 miljoen kilometer heeft afgelegd. ‘Een correcte, defensieve rijstijl helpt voor de levensduur. Als je de motor, de versnellingsbak en de aandrijflijn uit elkaar zou halen, dan denk ik dat alles er bijna nog als nieuw uitziet. Zo goed en strak voelt de XF nog tijdens het rijden.’

DAF oldtimers 

De meeste ritten gaan van een cementfabriek in Duitsland naar bestemmingen in Nederland. Jaarlijks rijdt de DAF XF nog altijd zo’n 100.000 kilometer. Voor Kruisdijk is opgeven van de DAF niet snel een optie. Uiteindelijk zou hij wel eens deel kunnen gaan uitmaken van de collectie klassiekers van dit bedrijf. Kruisdijk heeft enkele fraaie DAF 2600 trekkers uit 1969 en 1972 aangehouden. En ook heeft het bedrijf nog enkele modellen uit de 3600-serie. Ze zijn natuurlijk niet meer in bedrijf. De oldtimers komen alleen nog van stal voor shows en voor deelname aan klassiekerritten. DAF blijft in de hoofdrol bij Kruisdijk Transport. Eerder dit jaar (2017) zijn twee nieuwe DAF XF440-trekkers aangeschaft en geleverd door dealer Sent Waninge. De DAF-dynastie gaat dus door bij dit transportbedrijf.

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
12-10-2016
Tjoelker_2LR.jpg

'Still going strong' na 2 miljoen km!

De DAF van Tjoelker Fouragehandel uit het Groningse Leek is een onvermoeibare doorzetter. Bij de dertien jaar oude…
Nieuws
24-08-2021
e_van_wijk_2_miljoen_kilometers_met_DAF_XF105_1_Groot.jpg

DAF XF105 met twee miljoen km bij E. van Wijk

Bij E. van Wijk transport heeft chauffeur Arie Hoeke de teller op nul zien springen in zijn DAF. Het telwerkje…
Nieuws
05-05-2017
Henk_Buiter_van_Buiter_Transport_1.jpg

DAF XF dubbel miljonair bij Buiter

De DAF XF105.410 van Buiter Transport uit Staphorst is dubbel miljonair geworden! De teller tikte voor de tweede keer…