LZV breekt door in Duitsland

Geplaatst door

De LZV is bezig met een gestage opmars in Duitsland. Zeker nu ook Nordrhein Westfalen de 'Langfahrzeuge' toe gaat staan begint het er op te lijken bij onze oosterburen. Hiermee staat bijna heel Duitsland nu de efficiente langere combinaties toe. Alleen de deelstaat Berlijn moet nog even wennen aan het idee.

​Alle autosnelwegen in Nordrhein Westfalen en zelfs een aantal wegen op het onderliggende wegennet worden naar verwachting nog deze maand voor LZV’s vrijgegeven.​ Belangrijk is dat Duitsland na een succesvolle proefperiode van 5 jaar per 1 januari 2017 de wetgeving voor LZV’s heeft gelegaliseerd. De voorwaarden zijn vastgelegd in een speciale verordening. Daarin staan ook de wegen waar LZV’s mogen rijden, het zogenaamde Positivnetz. De wegen in Nordrhein Westfalen (NRW) stonden daar nooit op, omdat deze deelstaat altijd tegen de inzet van LZV’s is geweest. Daar komt nu verandering in. TLN is hier erg blij mee. Samen met Duitse collega’s is er namelijk jarenlang veel inzet geweest om LZV’s in NRW toegestaan te krijgen.  

De LZV-snelwegen in Duitsland lopen tot aan de landsgrenzen van andere landen. Dat is dus ideaal voor grensoverschrijdend vervoer met LZV’s. Helaas is dat formeel niet toegestaan, maar als je voor de grens afkoppelt en daarna weer aankoppelt zou het wel mogen. Nu Duitsland een nieuwe regering heeft, is de hoop dat dit straks officieel geregeld wordt. Wat ons betreft kan het niet anders als Duitsland niet compleet wil vastlopen in de file's. Bovendien is de LZV hét middel om de CO2 uitstoot belangrijk te verlagen.

TLN blijft zich dan ook inzetten voor een verdere invoering en harmonisatie van de eisen. Daarvoor moeten er echter nog heel wat plooien worden gladgestreken. Zo blijven de Duitsers de 40 ton handhaven, ook voor de LZV. Daarmee komt vrijwel niemand weg, of je moet chips of matrassen vervoeren. Ook technisch zijn er een aantal afwijkingen in de Duitse regelgeving. Zou zou een middenas-aanhanger achter een oplegger niet zijn toegestaan, net als het vervoeren van twee middenas- aanhangwagens. Naast het maximale GVW van 40 ton is er dan ook nog de beperking van de draaicirkel. Duitsland houdt daarbij een strengere eis aan die met een starre dolly met een starre 13,60 oplegger niet gehaald kan worden. Kortom, er is nog heel wat werk aan de winkel voor TLN maar het begin is er!