LZV toegestaan op N35 tussen Raalte en Nijverdal

Nieuws
19-10-2017 | Door Iep van der Meer

Het LZV netwerk in ons land is weer een stap verder. Met de vrijgave van het ontbrekende deel van de N35 tussen Raalte en Nijverdal is de hele verbindingsweg tussen Zwolle en de regio Twente per direct voor LZV’s beschikbaar. ​​Knelpunt op de N35 tussen Raalte en Nijverdal was de gelijkvloerse spoorwegovergang bij Mariënheem. Deze was voor LZV’s verboden. TLN heeft er jaren voor gelobbyd om deze overweg geschikt te maken voor het passeren van LZV’s. Dat is uiteindelijk gelukt.

De overweg is recent voorzien van zogenaamde roodtijdverlenging. Bij deze aanpassing wordt de tijd tussen het knipperen van de lichten en het dalen van de bomen met enkele seconden verlengd, zodat langere voertuigcombinaties meer tijd hebben om de overweg veilig te passeren. Deze oplossing wordt al langer toegepast bij overwegen waarbij de slagbomen herhaald schade opliepen door het reguliere vrachtverkeer. De maatregel is in het verleden ook eerder gebruikt om overwegen aan te passen voor LZV’s.

Meer overwegen vrijgegeven

De kosten voor de aanpassing van de overweg bij Mariënheem zijn betaald vanuit het Landelijk Verbeterprogramma Overwegen (LOV). Dit initiatief van het ministerie van IenM is erop gericht om de doorstroming op overwegen te verbeteren en ze veiliger te maken. Het programma loopt tot 2028 en wordt uitgevoerd door Prorail. TLN heeft er mede voor gezorgd dat voor LZV’s belangrijke overwegen ook in het LOV zijn opgenomen. Een aantal daarvan is inmiddels ook van roodtijdverlenging voorzien en dus toegankelijk voor LZV’s. Dat betreft onder andere de overweg bij de Rotstergaastweg in Heerenveen-Zuid waardoor de Portena LZV's daar nu langs kunnen.

Andere overwegen die kort geleden ook zijn aangepast, zijn de Eeurgioweg in Enschede, de Vliertwijksestraat in Rosmalen, de Monierweg in Coevorden, Vosholen in Sappemeer en de Weemstraat in Wehl. Deze overwegen en de verbindingswegen er naartoe zijn echter nog niet allemaal voor LZV’s toegankelijk. Dat is pas het geval als de overweg en de route er naartoe in de digitale wegenkaart voor LZV’s (DWO) is opgenomen. Het is daarom belangrijk om vooraf goed de DWO te raadplegen.

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
22-02-2017
Veldhuizen1.jpg

Actros voor LZV inzet bij Veldhuizen Transport

Gebroeders Van Veldhuizen Transport BV heeft vier nieuwe Actros trekkers in gebruik genomen die ook als…
Nieuws
02-12-2017
24129871_1792518270822016_4451796447278259001_n.jpg

Koeltrans LZV Duitsland in

Koeltrans uit Angeren is één van de eerste Nederlandse transporteurs die met een LZV Duitsland in rijdt. Koeltrans heeft de…
Nieuws
10-10-2016
Wanneer LZV in hele Benelux?

Wanneer LZV in hele Benelux?

Het schiet maar niet op met grensoverschrijdend LZV verkeer in onze directe omgeving. Er mag dan veel getoeter in de media…