Magirus in Ulm

Geplaatst door

Tijdens de introductie van de Iveco Stralis 460 NP en de nieuwe Iveco X-Way, kregen we de gelegenheid even rond te kijken bij Magirus, dat alleen nog brandweerauto's opbouwt.

Voorheen werden hier de trucks gebouwd van Magirus Deutz, een roemruchte naam, die in 1975 op ging in het Iveco-concern. Andere merken die met Iveco de handen ineen sloegen waren Fiat, Lancia, OM en het Franse Unic. Weer later slokte Iveco ook het Spaanse Pegaso nog op. Tot op de dag van vandaag worden er in Madrid nog Iveco's gebouwd. Deutz ging als zelfstandige dieselmotorenbouwer verder. 

Nog maar kort geleden is de productie van de zware Iveco's in Ulm gestaakt. De faciliteiten zijn omgebouwd en in Ulm bouwt Magirus nu alleen nog brandweerauto's op. Dit gebeurt heus niet alleen op Iveco-chassis: tijdens ons bezoek zijn die wel in de meerderheid, maar er staan voldoende chassis van merken als Mercedes en MAN die wachten op een brandweer opbouw. Iveco bouwt er ook trucks voor defensie, we zien een gepantserde cabine op een robuust meerassig chassis, bedoeld voor het Zwitserse leger en er staat een plukje 4x4-en voor de strijdkrachten van Tunesië. 

Magirus bouwt ook brandweerauto's op chassis van Scania en we zien zelfs een Dodge Ram. Opvallende afwezigen hier zijn Volvo, Renault en DAF. In de ruime showroom zien we de geschiedenis van het merk en hoe in de 19e eeuw de familie Magirus al bouwde aan lange houten ladders op onderstellen met houten wielen om brand te bestrijden in binnensteden, waar de huizen natuurlijk dicht opeen gepakt stonden.

In dezelfde ruimte zie je alle denkbare toebehoren voor brand bestrijding, tot en met een woeste, brede crashtender aan toe. We zien Magirus trucks met neus, de Jupiter was dat toen, en de frontstuurcabines uit de jaren zeventig.

Iveco heeft in Ulm een riante faciliteit. Het is duidelijk dat er heel wat brandweerauto's omgebouwd worden en dat Ulm nu hèt brandbestrijdingscentrum voor Duitsland is geworden en soms ook voor landen daar buiten. Wil je meer weten over de Stralis 460 NP en de Iveco X-Way, klik hier