Nieuws
18-01-2018 | Door Alex Miedema

Na Martin van den Brink is nu ook Janus van Kasteren officieel op de lijst met uitvallers bijgeschreven. Kamaz en Iveco maken het spannend!

Janus kwam heel laat aan in het bivak eergisteren, heeft de versnellingsbak nog geprobeerd te repareren en om de etappe van gisteren verlaat te starten, maar tevergeefs. En dat precies bij de 'koninginnerit' bij Fiambalá, die Pascal de Baar vorig jaar nog wist te winnen met dezelfde truck. Huzink wist met de Riwald-Renault de eer van het merk nog wel hoog te houden door als vijfde de etappe te finishen en de top 10 van het algemeen klassement in te schuiven. 

Wie wel goed ging was Villagra met zijn De Rooy Iveco. Hij leek de etappe te winnen, maar daar wist Viazovich met zijn rode stier (MAZ) op het laatst een stokje voor te steken. Veel belangrijker is dat Villagra de leiding in het algemeen klassement heeft overgenomen! Op de finish was de voorsprong dik 16 minuten op Nikolaev in het klassement. Omdat er gisteren een strap af was gebroken kwam er nog een kwartier straftijd bij voor de Argentijn, zodat het verschil tussen de nummer één en twee nog geen twee minuten is op dit moment. De teams van Kamaz en De Rooy gaan nog een paar spannende dagen tegemoet.

Ton van Genugten was weer mooi onderweg naar het podium, maar verspeelde in de koninginnerit twee uren waardoor dat nu wel erg moeilijk wordt.  Hij staat nu zevende algemeen, op slechts drie minuten achter Ardavichus die vijfde staat. Ton: “Ergens tussen kilometer 40 en 50 reed ik van een duin af en direct daar achter lag weer een duin en een stukje piste met stenen. Ik kwam met de voorbumper hard in het zand en dat stukje stenen terecht. Daarbij brak de koppeling van de stuurpomp af. Waarschijnlijk hebben we iets te snel willen zijn, want na een half uur rijden liep weer de olie van de stuurbekrachtiging eruit en moesten we opnieuw beginnen.” 

Voor één keer kijken we ook even naar de auto's. Nee, vrees niet, geen aandachtsgeile smeerkaaskoppen op BIGtruck. Keukenkoning Bernard ten Brinke heeft gisteren de etappe bij de auto's gewonnen! Iets wat zelfs Kees en Mieke Tijsterman nooit is gelukt, dit was de eerste Nederlandse etappe-overwinning bij de auto's. Chapeau! 

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
10-01-2018
1btdkr91front.jpg

Bijltjesdag bij Le Dakar: Martin uitgevallen

De twee Nederlandse favorieten voor een podiumplek hebben die kansen gisteren verkeken.
Nieuws
11-01-2018
26230293_1915361748779212_3223724833134026837_n.jpg

Gifbeker nog niet leeg voor Mammoet

Nadat we in de vierde etappe al noodgedwongen afscheid hadden genomen van Martin van den Brink ging in etappe vijf…
Nieuws
12-01-2018
1btdkr111hoofd.jpg

Martin back on track

Martin van den Brink en Marc Leeuw verbaasden vriend en vijand door bij de etappe gisteren doodleuk weer aan de start te verschijnen.