MAN TGE: meer comfort, lager verbruik

Geplaatst door

Dat de focus in de bestelautowereld ligt op elektrische versies is logisch. De overheid, zowel de landelijke, als diverse stedelijke, tuigen subsidiemogelijkheden op voor elektrische bestelauto’s. Maar in de wereld van de chassis-cabine zie je ze nog niet. Dus gingen wij nog even dieselen.

De MAN TGE is een schot in de roos gebleken. Een wat meer opgewaardeerde versie van een VW Crafter met een wat degelijker uitstraling blijkt precies wat de markt wil. Hoewel de cabine en dashboard voornamelijk in een typisch bedrijfswagen-plastic zijn afgewerkt, herbergt de TGE tal van comfortzaken die het rijden met deze chassis-cabine tot neen comfortabele aangelegenheid maken. De stoelen zitten fijn en zijn goed verstelbaar. De cabine is groot genoeg om ook grotere, forsere bemeten chauffeurs, een plek te laten vinden. Daarbij is het stuur ook nog verstelbaar. De spiegels zijn elektrisch verstelbaar en de groothoekspiegels lijken wat aan de kleine kant, maar doen hun werk, zo bleek al kort na vertrek. Op het fors bemeten tweede scherm rechts van het dashboard is het eenvoudig kiezen en instellen om er een aangename rit van te maken.

Fijne automaat

De automaat schakelt zo snel dat je het nauwelijks merkt. Deze automaat telt acht gangen en dan gaat schakelen natuurlijk al gauw ongemerkt. Hiermee blijft het twee liter blok van 180 pk altijd in het optimale toerengebied, wat de levensduur ten goede zal komen. In de display is echter goed te volgen wat er gebeurt en natuurlijk kun je ook aan de toerenteller zien hoe vlot de TGE schakelt. Je kunt nog manueel overrulen, maar dat zal echt alleen in zeldzame situaties nodig zijn, bijvoorbeeld bij het trekken van een zware aanhanger of in bergen. De besturing is misschien wat indirect, maar de rechtuitstabiliteit is goed, zeker met lading. Het zicht rondom is prima en de zit achter het stuur laat niets te wensen over, hoewel we vrezen dat het voor fors gebouwde personen moeilijker zal zijn om een comfortabele plek te vinden. Het sturen gaat eveneens fijn, de bekrachtiging gebeurt elektro-magnetisch.

Standaard

Deze TGE chassis-cabine komt standaard met een heuse frontassist noodremassistent. De cruise-control heeft ook een begrenzermogelijkheid en als extra heeft de TGE een camera achterop de laadbak die nauwkeurig manoeuvreren mogelijk maakt. Een start-stop-systeem tegen onnodig stationair draaien in de stad ontbreekt niet. Airco en geluid aan boord zijn prima in orde.

Opbouw

MAN Nederland kan de TGE laten opbouwen met een CityBox-opbouw. Ook die is van alle gemakken voorzien, zeker in de versie met een laadklep. LED-verlichting binnen, een zijdeur en contourverlichting ontbreken niet.  Bovenaan de achterkant zit een kleine camera, en die biedt op het tweede scherm op het dashboard een uitstekend zicht voor de chauffeur.

Onderweg maten we bij 100 km/h een geluid van 75 dB(A) en dat is wat aan de hoge kant. Zeker dankzij zo’n snel schakelende bak blijft het motortoerental  in bedwang, maar de laadbak is wat aan de hoge kant, waardoor je toch altijd weet dat je in een bedrijfswagen zit. Bij puur snelweggebruik komt de MAN TGE aan 1 op 7,2. Rij je binnendoor dan verbeter dit verbruik naar iets boven de 1 op 9. Een keurige waarde die maar weer eens laat zien hoe belangrijk frontaal oppervlak is bij snelweggebruik, ook wanneer er sprake is van een mooie dakspoiler. Handzaam gereedschap voor een logistieke klus in het weekend!

Tim de Jong