Martin back on track

Geplaatst door

Martin van den Brink en Marc Leeuw verbaasden vriend en vijand door bij de etappe gisteren doodleuk weer aan de start te verschijnen. Saillant detail daarbij is dat Martin vlak voor deze Dakar nog hard uithaalde naar de keuze van Gerard de Rooy om de Africa Race te rijden: dat zou volgens de Harskamper geen echte rally zijn, omdat je daar weer mag starten als je uitgevallen bent... Overigens is tegen het eind van de etappe Martin weer uit de resultaten geschrapt, maar Martin heeft zijn startkaart nog steeds, dus als die vandaag op de rustdag niet door de organisatie verscheurd wordt, probeert hij zaterdag gewoon weer te starten.

Janus van Kasteren kroop direct weer terug in zijn service-rol. Hij mocht één plek achter de Renault met neus starten. "We bleven mooi achter Martin en dat leverde een prima negende positie op. Misschien hadden we iets harder gekund. Vooral in het eerste deel van de etappe. Toen gleed Martin echt alle kanten op. Desondanks zijn we tevreden."

Ook de derde Renault, Gert Huzink van het Riwald team, liet van zich horen deze etappe. Dat men maar vlak buiten de top 10 finishte is knap als je bedenkt dat detruck door een kapotte injector op slechts 5 cilinders liep. 

Iveco deed goede zaken. Villagra scheef weer een etappe op zijn naam, Van Genugten was derde, op slechts 12 seconden afstand van Kolomy met zijn Tatra. Van Genugten heeft de smaak goed te pakken: “In het tweede gedeelte, na de Boliviaanse grens, startte ik vijf seconden achter de Kamaz van Mardeev, die heb ik aan de kant gesentineld. De MAZ die daarna kwam, had ik ook zo te pakken.” Hij is dan ook vastbesloten om in de laatste Dakar-week dan toch die langverwachtte etappe-overwinning te scoren: “Ik heb er nu al zo vaak tegenaan gezeten; komende week moet het maar eens gaan gebeuren.”

Maurik van den Heuvel had als subdoel om op de rustdag in de top 10 te staan, iets wat nipt is gelukt. Maurik:“Helemaal tevreden ben ik niet. De top 10 was de doelstelling, maar er had iets meer ingezeten, denk ik. Het is maar kantjeboord.”