Meer parkeerruimte en nieuwe truckstop langs A1

Nieuws
26-05-2016 | Door Tim de Jong

Rijkswaterstaat gaat samen met Truckpoint Deventer honderd vrachtwagenparkeerplaatsen voor lang parkeren realiseren in de buurt van de A1 bij Deventer. Ook komt er een nieuwe truckstop.

Het vrachtverkeer in Nederland heeft een tekort aan veilige parkeermogelijkheden langs de snelweg, onder andere langs de A1 richting Duitsland, zegt Rijkswaterstaat. Bij gebrek aan parkeerplaatsen parkeren vrachtwagenchauffeurs op op- en afritten of vluchtstroken, met onveilige verkeerssituaties tot gevolg. Het probleem speelt vooral tijdens de nachtelijke uren, weekenden en zogenaamde Duitse feestdagen. 

De afgelopen jaren heeft Rijkswaterstaat het aantal vrachtwagenparkeerplaatsen uitgebreid op bestaande verzorgingsplaatsen langs de A1 nabij de grens en langs de A50. Zonder aanvullende maatregelen op het onderliggende wegennet is deze uitbreiding onvoldoende om het capaciteitsprobleem op te lossen. Daarnaast zijn bestaande verzorgingsplaatsen gericht op kort parkeren. Voor lang parkeren zijn andere voorzieningen nodig, zoals sanitaire voorzieningen en betere beveiliging. 

Rijkswaterstaat heeft gezocht naar de mogelijkheid om honderd nieuwe vrachtwagenparkeerplaatsen voor lang parkeren te creëren nabij de A1 tussen knooppunt Beekbergen en de Duitse grens. Truckpoint Deventer bood een geschikte oplossing aan gelet op beschikbare ruimte, kosten, beheer, nabijheid van de snelweg en realisatie op korte termijn, zegt Rijkswaterstaat. 

De nieuw te bouwen truckstop komt te liggen op enkele honderden meters van de snelweg op A1 Bedrijvenpark Deventer. Vrachtwagenchauffeurs kunnen daar vanaf begin 2017 terecht. Zij gaan een vergoeding van ongeveer 60 eurocent per uur betalen voor een bewaakte parkeerplaats met sanitaire voorzieningen en verlichting. Het eerste uur parkeren wordt gratis. 

Rijkswaterstaat wilde met een tijdelijke bijdrage exploitanten ondersteunen bij hun initiatief, dat ook een goede oplossing biedt voor de problematiek rond vrachtwagenparkeren. Dat is gelukt. Rijkswaterstaat gaat de honderd parkeerplaatsen voor een periode van drie jaren huren van Truckpoint Deventer.

 

 

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
16-11-2016
A1_Truckpoint_Deventer.jpg

Bouw Truckpoint Deventer van start

De aanleg van A1 Truckpoint Deventer start binnenkort. Jorgen Kruit, directeur van Truckpoint Nederland, en wethouder…
Nieuws
11-04-2024
Jan Slotboom Gouwe Leeuw Volvo

Team Hulp4Jan.S bij Gouwe Leeuw

Vanmiddag om 17:30 is er bij wegrestaurant De Gouwe Leeuw in Zevenbergschenhoek een bijeenkomst van team ‘Hulp4Jan.S’ Deze…
Nieuws
19-04-2017
maasvlakte-plaza.jpg

Routiers Maasvlakte Plaza opent 4 mei

Vanaf 4 mei kunnen chauffeurs 24/7 gebruik maken van de nieuwe grootschalige truckparking op de Maasvlakte. Het Maasvlakte…