Meerdere tachopasjes: 17 maanden celstraf

Geplaatst door

Tot nu toe kwam je er meestal gewoon met een boete vanaf maar de Duitsers leggen nu serieuze straffen op voor fraude met meerdere bestuurderspasjes. Een Duitse chauffeur werd veroordeeld tot een boete van 900 Euro en 17 (!) maanden gevangenisstraf!

Peter T, een uit Rusland afkomstige Duitse chauffeur werkte voor het bedrijf van zijn zoon in Neuallermöhe. Aangezien zoonlief wegens een depressie niet meer mocht en kon rijden nam zijn vader het stuur over om toch nog wat geld in het familielaadje te brengen. Toen zijn zwager, ook vrachtwagenchauffeur, terugkeerde naar Rusland had die zijn bestuurderskaart zelf niet meer nodig. Dat kwam Peter wel handig uit want zo kon hij net wat meer doen op een dag. Helaas liep hij tegen de lamp bij een politiecontrole.

Er werd vastgesteld dat het gesjoemel al vijftig dagen aan de gang was. De rechter vond dat goed voor 17 maanden gevangenisstraf en 900 Euro boete. De rechter legde een rechtstreeks verband met ernstige ongevallen die plaats vinden doordat chauffeurs rij- en rusttijden aan hun laars lappen. Een zwaar ongeval op Autobahn 1 waarbij een heel gezin werd doodgereden door een vrachtwagen was de druppel die leidde tot de zware straf.

Natuurlijk begrijp ik de woede van de rechter maar om die frustratie nu af te wentelen op één chauffeur lijkt me weinig professioneel. Het maakt natuurlijk nogal een verschil als je eens een keer een uurtje niet uitkomt met de uren of dat je nachtenlang op een tweede pasje rijdt. Die nuance vind ik echter niet terug in het rechtbankverslag. Het hele verhaal maakt wel duidelijk dat de rij- en rusttijden in Europa op de schop moeten. Er heerst nu een zodanige angstcultuur onder chauffeurs dat de regelgeving juist meer stress veroorzaakt in plaats van dat het de chauffeur beschermt tegen zich zelf.