Mercedes-Benz Actros bestaat 25 jaar

Geplaatst door

In 1996 werd de Mercedes-Benz SK-serie afgelost door de Actros. Dat betekende een revolutie voor het Duitse merk dat, als tweede truckmerk ook meteen met een vlakke cabinevloer op de markt kwam. 

Die vlakke vloer werd als eerste door Renault op de markt gebracht met de Magnum en dat was voor Mercedes reden om daar meteen op te reageren met de Megaspace cabine. De eerste Actros modellen hadden een bekleding die nog het meeste leek op een kleurenblindheidstest op de lagere school, met allerlei felle kleurtjes, zoals brandweerrood, lichtgroen en paars. Verder waren in de Megaspace cabines de kastjes onder het bed op rails gebouwd. Dat zag er prachtig uit en op die rails kon je dan het meubilair naar voren schuiven waardoor je er bij kon. Het nadeel was dat het waanzinnig ingewikkeld was en dat het zelfs in de nieuwe trucks al rammelde. Een ander puntje was dat de matrassen uit drie delen bestonden in de oer-Actros. Daar kwam met name uit Nederland veel kritiek op met als resultaat dat er al vrij snel een ééndelige matras kwam.

Zo'n beetje alles aan de Actros was in die tijd Telligent, en die benaming gebruikten ze dan ook overal voor. Dat maakte het zoeken in het instructieboekje er niet eenvoudiger op, want vrijwel alles stond onder de T. Dat gold ook voor de bediening van de versnellingsbakken in die tijd. Je had dan aan de stoel een soort extra armsteuntje waar de EPS-bediening van de Powershift op zat. Dat betekende dat je nog steeds een koppelingspedaal had, in combinatie met die EPS-bediening. Als je dat te snel deed dan begon dat te flapperen met een klikgeluid om aan te geven dat je te snel was met de koppeling.

In 2003 kwam de Actros 2 met volledig automatische versnellingen, ACC, Active Brake Assist en een vernieuwd interieur en uiterlijk. Het topmodel werd de Black Edition met een 612 pk sterke V8, maar dat was een limited edition van 250 stuks. Nieuw was ook dat bij de Actros 2 de cabine aan de achterkant een soort uitstulping kreeg waardoor de bedden wat breder konden worden. Daarmee was het probleem van de eigenlijk te korte cabine opgelost. Ditr was weer eens een echte Mercedes, die oer-betrouwbaar was, comfortabel en zuinig.

In 2008 kwam de Actros 3 op de markt en dat was de meest ingrijpende, en laatste facelift van het oude model. Dit model maakte in 2011 plaats voor de Actros zoals we die nu kennen met onder de cabine de zes- cilinder lijnmotoren. Alle vorige modellen hadden nog de V6- en V8-motoren. 

Dat zijn dus tot nu toe vier Actros generaties, maar op de foto zien we er vijf. Sinds dit jaar heeft Mercedes daar de Actros F aan toegevoegd. Een lager geplaatste maar 250 cm brede cabine zorgt dat er nog meer varianten zijn om uit te kiezen. Het nieuwe topmodel is echter de Actros L, en dat is volgens Mercedes-Benz de vijfde generatie van de Actros. Toch zijn de verschillen, afgezien van een luxe bekleding en de letter L op de grille, minimaal. Eigenlijk jammer dat Mercedes-Benz deze vijfde generatie niet heeft aangegrepen voor een facelift want het uiterlijk is sinds de introductie in 2011 vrijwel niet gewijzigd.

Feit is wel dat de Actros nu zijn 25ste verjaardag viert. Wij zijn benieuwd naar de volgende stap van het merk met de ster. Gaan ze het voorbeeld van DAF volgen om ook met een langere cabine op de markt te komen? Of is alles nu gericht op duurzaamheid en alternatieve brandstoffen?