Mercedes verzet de bakens, nu de overheid nog

Geplaatst door

We zijn als BIGtruck niet verrast door de technische snufjes van de nieuwe Mercedes Actros. Niet geheel onterecht zegt Mercedes de vernieuwer te zijn wanneer het aan komt op veiligheid. Maar die techniek is van externe factoren afhankelijk. En daar moet nog heel wat gebeuren.

Wanneer je spiegels vervangt door een camerasysteem, dan heb je in de eerste plaats vrij zicht door je zijraam wanneer je een rotonde nadert. Verder draaien de camera's mee in de bocht, dus je blijft goed zicht houden. En bij achteruit rijden staan er streepjes die het einde van je trailer markeren. Dus aandocken wordt eenvoudiger en zal schade aan trailers schelen.

We kregen een half jaar van diverse kanten te horen dat camerasystemen spiegels wettelijk mogen vervangen. Aangezien er nog veel meer nieuwe systemen op ons af komen, doet ons dat ons afvragen of overheden niet veel meerder en nadrukkelijker betrokken moeten worden bij proeven met voertuigen met allerlei nieuwe vindingen. Als er één ding duidelijk wordt opd e IAA, dan is dat dat de ontwikkelingen in een grote stroomversnelling komen. Het is èn elektrificering, èn autonome techniek, èn connected zijn.

Maar er komt niks van terecht, of op een veel later tijdstip, wanneer overheden niet bereid zijn om mee te denken en om wetten te moderniseren.  Laten we met het laatste beginnen: connected. Ook bij de nieuwe Actros houdt dit in dat je truck continu online moet zijn. Maar lukt dat in praktijk. Nee, natuurlijk. De introductie van Mercedes vond plaats in Linthe, een plaatsje  zestig kilometer ten zuiden van Berlijn. Er was voor wifi gezorgd voor de verzamelde vakpers. Zette je de wifi uit, dan had je zo af en toe heel dun  even 4G, maar meestal 3G of zelfs helemaal niks. En dat langs de belangrijke autosnelweg A9, van München naar Berlijn. Connected zijn kun je dan vergeten, laat staan dat je kunt gaan platoonen. Of autonoom kunt gaan rijden. Elektrische tractie? Prachtig, maar hoe groot de vloed van elektrische trucks ook zal zijn, ze moeten toch ergens opladen. Dit kan nog bijna nergens en, even terzijde, in Duitsland heb je ook nog nauwelijks LNG tankstations. Het oplaadprobleem geldt overigens ook in Nederland.

Hoe dan ook, het begin is er, en geloof ons, niets zal sneller wennen dan camera's in plaats van spiegels, zeker en vooral in exceptioneel vervoer. Probeer het maar!

Klik hier voor het Actros artikel in het nieuwe BIGtruck magazine!