Nederland al in verzet tegen 'vernieuwde' Code 95

Geplaatst door

Onlangs meldden we dat Europa de Code 95 wil vernieuwen. Tegen sommige van de eerste voorstellen, is Nederland al meteen in verzet gekomen.

Nederland wil dat het mogelijk blijft dat binnen een cyclus van vijf jaar, de chauffeur dezelfde onderwerpen kan volgen. Verder vindt Nederland e-learning een goed idee, maar moet die wel fraudebestendig zijn.

In het algemeen staat Nederland achter de voorstellen, die zijn bedoeld om de verkeersveiligheid in Europa te verbeteren. Het is volgens Nederland wel de bedoeling dat het omgaan met verkeersrisico's nader wordt uitgewerkt. Nederland verzet zich verder tegen het voornemen om  niet dezelfde onderwerpen te mogen volgen binnen vijf jaar. ''Chauffeurs mogen zelf keuze maken uit de te volgen nascholingsonderwerpen. De cursussen moeten aansluiten bij de behoeften van de chauffeur. Het enige wat verplicht is, is de praktijkdag, waarbij aandacht wordt gegeven aan veiligheid en zuinig rijden.

In Nederland kan de Code 95 ook door middel van e-learning gevolgd worden. Er is in feite maar één praktijkdag verplicht. Nederland wil wel dat er een Europees geregelde procedure komt hierbij, die mogelijke fraude uitsluit.