Nieuws
12-11-2018 | Door Iep van der Meer

We lieten hem al eerder zien, de nieuwe Scania S450 van Dinant van Iterson. Chauffeur Niels van 't Gein verruilde zijn ouwe trouwe R500 V8 voor de nieuwe Scania. Hij vindt het een wereld van verschil en mag beslist niet klagen van zich zelf maar hij mist het ouwe beesie best nog wel af en toe..

Meer dan tien jaar lang reed Niels met de stoere R500 V8 met sleepas en nu, na twee miljoen (!) kilometer kreeg hij een nieuwe trekker. Een S450 met normaal dak en een hefbare, sturende naloopas. “Stiekem mis ik die twee extra cilinders van mijn oude 500 nog wel een beetje”, vertrouwt Niels ons toe. “Maar verder is het een wereld van verschil tussen de vorige en deze cabine. Wat een luxe! En qua trekkracht moet ik eerlijk bekennen dat er eigenlijk geen verschil is tussen de inmiddels 12 jaar oude V8 en deze moderne 450 SCR-only zescilinder. Ik begrijp dat Dinant ervoor gekozen heeft. Want we hebben al een 450 rijden die ook een stuk gunstiger verbruik heeft dan ‘mijn’ oude V8.”

Dat authentieke V8-gevoel zit ook nog wel een beetje bij Niels zijn baas. Dinant: “We hebben deze S450 omdat het na twee miljoen gewoon tijd werd voor een nieuwe. Hoewel Niels eigenlijk helemaal niet uit die V8 wilde en er eigenlijk nooit iets serieus mee heeft gehad of schade heeft gereden. Ik begrijp dat wel want zelf heb ik die V8 niet mee ingeruild. Hij staat nu in de loods en ik kan daar toch maar slecht een besluit over nemen.”

De nieuwe S450 is wel een echte Van Iterson truck geworden. En dat komt niet alleen door de karakteristieke geel/blauwe kleurstelling en het in de kleur meegespoten chassis. “Ik wilde eigenlijk een hypermoderne auto combineren met dat authentieke transportgevoel van vroeger. Dat zag ik het beste bij elkaar komen door de lagere versie van de S-cabine te nemen. Die ziet er stoer uit. We namen hem zonder spoilers en combineerde dat met staande officieel aangesloten RVS uitlaten. Die zijn dan vanaf de zijkant goed zichtbaar en steken mooi boven de cabine uit. Dan nog een bullbar met vier lampen, een lichtbak en twee officiële Michelinpoppen en dan is het af. Naar die Michelinuitingen, uiteraard mét verlichting, was het wel even zoeken”, meldt Dinant. “Want ik wilde alleen de originele en in nieuwstaat. Die zijn inmiddels schaars.”

Gelukkig kon hij de verdere uitrusting wel gewoon bij de Scania dealer in Den Bosch bestellen. Niels mag zich verheugen in een truck met LED-verlichting en in de cabine het leerpakket, de premiumstoel, het grote infotainmentdisplay met navigatie en DAB+, een koelkast, 24 Volt magnetron en de geïntegreerde standkoeling.

Ook de extra veiligheid kreeg voldoende aandacht. “De noodremfunctie AEB, ESP en LDW zit er natuurlijk standaard al op”, overweegt Dinant. “Maar ik heb de auto verder inclusief een retarder besteld omdat dat de weg vrijmaakt voor ACC en Active Prediction.” Niels had dat niet op zijn vorige auto, maar is daar bijzonder over te spreken. “Ik rijd veel ’s morgens over de A2 richting Maastricht en daar mag je niet inhalen. Dan is dat een fijn hulpmiddel om goed afstand te houden. Het schijnt dat de auto op de cruise control ook zelf optrekt en stopt in de file maar dat heb ik nog niet kunnen uitproberen.”   

Dinant van Iterson heeft zijn basis in Alphen aan de Maas en rijdt met vier voertuigen met geconditioneerde lading op zowel het binnenland als op Noorwegen. “Ik bestel altijd drieassers met een gestuurde hefbare naloopas omdat ik vind dat die mooi kort draaien. Die derde as hebben we nodig omdat we in Nederland altijd rond de 50 ton rijden en zeker ook gezien de weeglussen aan de veilige kant willen zitten,” aldus Dinant. “Daarnaast heb ik voor deze Scania voor het eerst eens een contract afgesloten alleen voor het gewone onderhoud van de auto, dus niet voor de slijtdelen. Dat wilde ik eens proberen hoe dat uitpakt.”  

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
02-06-2020
Maurang_Scania-4-web-pers-2020.jpg

Twee Scania’s S450 voor Maurang

Logistiek dienstverlener voor de bouw Maurang in Helvoirt zette recent twee nieuwe Scania S450 4x2 op de weg. Het zijn…
Nieuws
09-07-2020
Stiptrans_Scania-1-pers-2020.jpg

Twee Scania’s S450 met hydrauliek voor Stiptrans

Baggio Stip, directeur/eigenaar van Stiptrans uit Nijmegen nam afgelopen week samen met zijn vader de…
Nieuws
15-03-2017
Sandstranew2.jpg

Scania S450 voor Sandstra Bolsward

Sandstra Transport uit het Friese Bolsward heeft een nieuwe combinatie op de weg gezet. Achter de fraaie Scania S450…