Nieuw AEBS-3 voor DAF LF, CF en XF trucks

Geplaatst door

DAF komt met een verbeterd noodremsysteem voor alle LF-, CF- en XF-modellen: AEBS-3. Dit ‘Advanced Emergency Braking System’ van de derde generatie kan bij snelheden tot 80 km/h volledig autonoom een noodstop maken en daarmee helpen een aanrijding met een stilstaand of rijdend voertuig te voorkomen. Het veiligheidssysteem wordt geleverd in combinatie met Adaptive Cruise Control (ACC) en Forward Collision Warning (FCW).

Voor de nieuwe generatie van haar AEBS-systeem maakt DAF voor de detectie van objecten veraf en dichtbij gebruik van een high precision dual radar met 16 antennes (voorheen: 7). De lange afstandssensor heeft een detectiebereik van tot 250 meter (voorheen: 200) en is daarmee volgens de fabrikant de beste in zijn soort. Hierdoor kunnen mogelijk kritieke situaties eerder worden herkend, zegt DAF. Voor situaties dichtbij, is de scanhoek vergroot van 50 naar 120˚, waardoor accurater gereageerd kan worden op verkeer dat op korte afstand vóór de truck invoegt – zelfs onder slechte weersomstandigheden en in situaties met slecht zicht zoals bij mist en bij een laagstaande zon.

Noodstop

AEBS werkt samen met de rem- en stabiliteitscontrolesystemen van het voertuig. Met zowel hoorbare als visuele waarschuwingen én daarna een korte maar stevige afremming, maant het systeem de chauffeur te reageren op een dreigende aanrijding. Als de chauffeur desondanks niet reageert, maakt de truck automatisch een noodstop om een aanrijding te voorkomen, dan wel de impact ervan te verminderen, garandeert DAF.

AEBS-3 is standaard op alle DAF LF, CF en XF trucks. DAF heeft dus nog altijd geen stop 'n go mogelijkheid.