Nieuw Mobility Package weer een stapje dichterbij

Nieuws
08-04-2020 | Door Tim de Jong

De Raad van de Europese Unie heeft een vergaande hervorming van de Europese wegvervoersector goedgekeurd, ook bekend als het mobiliteitspakket. Vrachtwagenchauffeurs krijgen iets betere arbeidsomstandigheden, er worden speciale detacheringsregels in de internationale vervoersector ingevoerd, en de regels voor toegang tot de markt voor goederenvervoer worden geactualiseerd. Ook wordt de handhaving effectiever, is de bedoeling.

De wetgevingsteksten moeten nu door het Europees Parlement in tweede lezing worden aangenomen alvorens in het Publicatieblad te worden bekendgemaakt. De twee verordeningen treden 20 dagen na bekendmaking in werking en de richtlijn de dag na bekendmaking.

Waar ging het ook alweer om? Het pakket bestaat om te beginnen uit een verordening over de toegang tot de markt voor goederenvervoer over de weg en tot het beroep van vervoersondernemer voor goederen- of personenvervoer over de weg. Verder is er een verordening over maximale werktijden en minimale rusttijden voor chauffeurs en over positionering door middel van tachografen, en tot slot een richtlijn ter herziening van handhavingsvoorschriften en tot vaststelling van regels inzake de detachering van vrachtwagenchauffeurs.

dat de 45 uurs weekendrust nu definitief niet meer in de cabine mag worden doorgebracht. Ook hiervoor geldt een uitdaging met betrekking tot handhaving. Op veel Nederlandse parkeerplaatsen zien we dit in het weekeinde nog vaak gebeuren.

De cabotageregels blijven grotendeels hetzelfde, maar een groot verschil is dat na het maximum van drie ritten in zeven dagen er een ‘cooling off’ periode van vier dagen wordt toegevoegd. Nieuw is dat iedere chauffeur binnen de EU na drie weken verplicht moet terugkeren naar zijn huis/standplaats. Voor de truck moet dit na elke acht weken.