Nieuwe eisen Code95, Vrijstelling voor oudere chauffeurs nog van kracht

Geplaatst door

Het CCV kondigde eerder al aan dat er per 1 oktober 2020 wijzigingen zouden komen in de richtlijn vakbekwaamheid. Nu is bekend geworden dat deze nieuwe richtlijn vakbekwaamheid bestuurders ingaat op 1 januari 2021.

Wat er onder andere verandert is dat je straks niet meer een aantal keren dezelfde cursus mag doen om daarmee je uren bij elkaar te sprokkelen. Drie keer achter elkaar de cursus ‘Digitale Tachograaf’ volgen omdat die goedkoop wordt aangeboden mag dan niet meer. Ook wordt er een beperking gesteld voor het aantal uren e-learning. Per 35 uur nascholing mag dat straks nog maar 12 uur bedragen. Verder wordt het aantal ADR uren binnen één cyclus van 35 uur beperkt tot maximaal 14 uur, ongeacht of dat een verlengingscursus is of een nieuwe opleiding.

Verder is bekend geworden dat de geplande wetswijziging om de Code95 vrijstelling voor chauffeurs die geboren zijn voor 1 juli 1955 nog niet bekrachtigd is. Dit zou op 1 april 2020 al het geval zijn maar dat is voorlopig uitgesteld. De reden is dat chauffeurs die dat zouden willen vanwege de Corona crisis geen training konden krijgen. Dit betekent dus dat de vrijstelling op dit moment nog steeds van kracht is waardoor de oud strijders nog gewoon legaal goederen mogen vervoeren met een geldig rijbewijs. Wanneer de nieuwe datum is voor het beeindigen van de vrijstelling is op dit moment nog niet bekend. Bron: Verkeersschool Blom.nl