Nieuws
17-01-2019 | Door Tim de Jong

Op papier was het de laatste kans voor Gerard de Rooy om nog iets te bewerkstelligen in de top 3 van het truckklassement van de Dakar Rally. De kopman van Petronas Team De Rooy Iveco opende daarom in etappe 9 de aanval op de beide Kamaz-rijders op plaats 1 en 2. Door koelingsproblemen moest De Rooy in de slotfase van de wedstrijd zijn aanval staken. “Als zoiets mis gaat, loopt er niets meer”, zei hij na afloop van de 312 km. “Heel frustrerend.”

Keuze

De Rooy zag zichzelf voor de keuze gesteld: stoppen om de spanriem van de koeling te repareren of op halve kracht doorrijden. “De motor werd erg heet en dat moet dan eerst afkoelen, dus sleutelen zou zeker een dik uur hebben gekost.” Aan de finish bleek doorrijden de juiste beslissing te zijn geweest: De Rooy kwam binnen op 31 minuten achterstand op Kamaz-rijder Eduard Nikolaev, die de leiding in het klassement weer overnam van zijn teamgenoot Dmitry Sotnikov, die ook bijna een half uur verloor. “Niemand is ongeschonden door deze etappe gekomen”, concludeerde De Rooy.

Op zijn kant

Ook binnen Team De Rooy niet. Federico Villagra ging op zijn kant in een canyon. Hij werd door De Rooy weer overeind gezet, maar verloor al bij al wel 1 uur en 41 minuten. Ton van Genugten kwam met versnellingsbakproblemen te staan, wat minstens vier uur kostte. Maurik van den Heuvel kwam op bijna 53 minuten binnen als zesde truck, achter De Rooy. Hij had geen technische problemen, maar verloor tijd met zoeken naar een waypoint en had veel last van het stof van trucks die voor hem waren gestart. Dat was dan weer een gevolg van de tuimeling van gisteren in de duinen.

Als de tijden in het klassement na afloop van etappe 9 kloppen, is de achterstand van De Rooy op Nikolaev ruim anderhalf uur en op Sotnikov bijna een uur. 

De Rooy: "Het is een aparte Dakar. Zwaar, zoals het moet zijn. Maar voor een topresultaat moet alles kloppen. Je kunt één keer pech hebben, maar niet twee dagen achter elkaar en al helemaal niet een hele week.”

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
16-01-2019
Kamaz_nikolaev_1.jpg

Russen blijven met moeite voor De Rooy

Het is flink knokken aan kop tussen de Russen en de Brabanders. Het Kamaz team beseft dat het de overwinning niet…
Nieuws
18-01-2019
TemaDeRooy2019.jpg

De Rooy derde, Van Kasteren valt uit

Het De Rooy team zag kopman Gerard op de derde plaats eindigen. Ook de drie andere Iveco's haalden de finish. Ton…
Nieuws
13-01-2020
Dakar2020-etap7-site.jpg

Van den Brink nu beste Nederlander

De Russen hebben de rally volledig onder controle, daar achter zien we Janus van Kasteren terugvallen, terwijl Martin…