Nòg beter afstand houden met je Volvo

Geplaatst door

Volvo komt met een systeem wat een veilige afstand moet garanderen tot de voorligger, Distance Alert. Dit systeem  is ontworpen om truckchauffeurs te helpen bij het bewaren van een veilige afstand tot het voorliggende voertuig wanneer zij de adaptieve cruise control niet ingeschakeld hebben.

“Vaak worden ongelukken waarbij een voertuig achter op een ander voertuig rijdt, veroorzaakt door onoplettendheid en een te korte afstand tot de voorligger. Distance Alert waarschuwt chauffeurs met een rood lampje in de voorruit zodra de truck te dicht op het voorliggende voertuig komt en in de meeste gevallen kan zo een botsing worden voorkomen”, zegt  Volvo.

Volgens Volvo maken ongevallen waarbij een voertuig achter op een ander voertuig rijdt, ongeveer 20 procent uit van alle ernstige aanrijdingen met trucks. Distance Alert maakt deel uit van de meest recente versie van Forward Collision Warning met noodremfunctie. Dit ondersteuningssysteem van Volvo Trucks is ontworpen om chauffeurs te helpen om ongevallen in verschillende stadia te voorkomen. Als Distance Alert niet het beoogde effect heeft, treden een knipperlicht en een geluidssignaal in werking om de chauffeur te waarschuwen. Tenslotte wordt de geavanceerde noodrem geactiveerd. Dit alles gebeurt in slechts enkele seconden.

De functie is bedoeld voor gebruik op hoofdwegen buiten de steden en wordt ingeschakeld bij snelheden boven de 60 km/u wanneer het adaptieve cruisecontrolesysteem niet in gebruik is. Net zoals de andere functies van het waarschuwingssysteem voor botsingen maakt Distance Alert gebruik van een combinatie van camera- en radartechnologie om de afstand te berekenen en objecten op de weg te herkennen.

De functie Distance Alert is beschikbaar op de Volvo FH, Volvo FH16, Volvo FM en Volvo FMX, geproduceerd vanaf week 23, 2018. De trucks moeten ook zijn uitgerust met Forward Collision Warning met noodremfunctie van Volvo Trucks.

 Als wordt gedetecteerd dat de voertuigen dichter op elkaar zitten dan de geselecteerde tijdsruimte van 1,5 tot 3,5 seconden, gaat er een rood lampje branden in de voorruit. Als de chauffeur niet langzamer gaat rijden, wordt het waarschuwingssysteem voor botsingen geactiveerd en worden hoorbare en zichtbare signalen afgegeven met toenemende intensiteit. Hierop volgend wordt de geavanceerde noodrem geactiveerd. 

Video's