Ook de Russen willen autonome trucks

Geplaatst door

Na de VS, Europa, China en Japan, willen ook de Russen omschakelen naar autonome trucks op hun wegen. Het Russische Traft wil nog dit jaar een vijfde van hun truckvloot uitrusten met hoogwaardige techniek. Dat aantal trucks moet volgend jaar al verdubbeld worden. De betreffende trucks houden gewoon een chauffeur aan boord.

''Tot nu toe ontbreekt wetgeving om met autonome trucks te gaan rijden, waarbij er geen chauffeur meer in de cabine zit'', aldus Traft. Het bedrijf wil zijn chauffeurs wel bijscholen om vertrouwd te raken met alle nieuwe techniek. Daarmee willen de Russen grote exploitatievoordelen bereiken. Ze denken dat autonome trucks veel zuiniger zijn en dat bijvoorbeeld cruciale onderdelen als motoren en transmissies veel langer meegaan.  Ook verwachten bedrijven minder kwijt te zijn aan chauffeurslonen.

In Rusland is er ook belangstelling voor de techniek bij taxi- en busbedrijven. Met name in de periode 2020-2030 zouden autonoom rijdende voertuigen gaan doorbreken, is de verwachting.