Oost Europese lonen groeien harder dan de onze

Nieuws
16-09-2016 | Door Tim de Jong

De lonen van werknemers en dus ook van chauffeurs in Oost Europese landen groeien harder dan hier bij ons. Dat onthult een rapport van Morgan Stanley. Onlangs nog werden de lonen bij Waberer's met vijftien procent verhoogd.

Dat was nodig, want Waberer's maakt er geen geheim van dat het de lonen in crisisjaar 2009 juist flink had verlaagd, tot vreugde van zijn klanten in het westen van Europa. Maar nu worden Hongaarse werknemers schaars. Ze gaan liever in het westen van Europa werken en omdat Hongarije niets met immigranten wil, komt de economie daar handjes tekort. Dit leidde tot genoemde loonsverhoging. In het algemeen stegen de lonen in Hongarije met 8,3% vergeleken met de eerste zeven maanden van 2015.  

In Polen stegen de lonen in een jaar tijd met 5,3 procent en in Tsjechië stegen de lonen ondanks een vermindering van arbeidsproductiviteit. Recordhouder in loonstijging is Roemenië, waar de lonen binnen negen maanden met tien procent stegen, zegt Morgan Stanley. 

Dit alles doet het voordeel voor transportbedrijven daar ten opzichte van westerse bedrijven natuurlijk verdwijnen als sneeuw voor de zon. Zeer waarschijnlijk leidt een en ander in Europa tot een nog groter chauffeurstekort, zeker wanneer de babyboomers de komende jaren massaal met pensioen gaan. 

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
11-11-2016
International_Lone_Star_LR.jpg

Grote loonstijging chauffeurs in VS

Amerikaanse truckchauffeurs zagen hun loon in oktober flink stijgen. Om het chauffeurstekort te bestrijden, trekken…
Nieuws
07-02-2017
Brinkman.png

FNV wint rechtszaak tegen Brinkman

De Rechtbank Assen heeft in een uitspraak van vandaag korte metten gemaakt met een schijnconstructie van IKEA transporteur…
Nieuws
01-09-2017
euro-munten.jpg

ETUI: 'Loonkloof tussen oost en west is gegroeid'

Volgens de ETUI, een denktank van de Europese vakbonden, toont onderzoek aan dat de loonkloof tussen…