Opnieuw acties verwacht aan Belgische grenzen

Geplaatst door

Na de acties van de gele hesjes, die overigens ook nog voortduren, komen nu ook de Belgische vakbonden in actie. Voor aanstaande maandag hebben de Belgische transportvakbonden acties aangekondigd bij de verschillende grensovergangen. De actie wordt georganiseerd tegen de plannen van Europa om de rij- en rusttijden te veranderen.

In het Europarlement wordt de komende maand gestemd over een verandering van de rij- en rusttijden regeling voor chauffeurs. Het gevolg daarvan zou zijn dat chauffeurs minder rust hoeven te nemen en langer mogen doorrijden. Volgens de transportvakbonden zal dat de veiligheid van chauffeurs en medeweggebruikers in gevaar brengen.

Europa wil verder toestaan dat de verlengde weekendrust in de cabine wordt doorgebracht. Iets wat nu niet mag. Verder zou de regeling voortaan toestaan dat chauffeurs 12 dagen aaneengesloten mogen rijden. Iets wat nu alleen mag bij internationaal transport.

Om aandacht te vragen voor deze punten worden er maandag ochtend aan de grenzen bij Meer, Rekkem, Zonhoven en Maasmechelen acties gehouden. De acties zouden om zeven uur beginnen en tot negen uur duren. Er worden zogenaamde filterblokkades gehouden waarbij pamfletten worden uitgedeeld. Dat zal maandag voor de nodige overlast zorgen.