Oudste, nog werkende DAF Truck

Geplaatst door

Vijftig jaar oud maar ‘nog lange niet versleten’. Waar het over gaat? De oudste DAF truck die nog in actieve dienst is. DAF Trucks zette een internationale zoekactie op om deze veteraan te vinden. Het zal niemand verbazen dat de vondst gedaan werd in het Brabantse land, en wel in Bakel. Kermisexploitanten Frits en Nicky Hoefnagels gebruiken de truck nog steeds voor het transport van hun nostalgische kermisattracties  door heel Nederland.

DAF kondigde de zoektocht naar de oudste truck eerder dit jaar aan ter gelegenheid van het 90-jarige bestaan. Met een filmpje op social media van een veehandelaar die met zijn DAF uit het begin van de jaren 80 door Ierland rijdt, werd die zoektocht gestart. De video werd bijna een half miljoen keer bekeken.  Wat volgde was een lawine aan tips, suggesties en aanmeldingen. Reacties kwamen uit de hele wereld. Toch werd de oudste truck bijna ‘in de achtertuin’ van de DAF-fabriek in Eindhoven gevonden. In Bakel, om precies te zijn.

Kermis

DAF kreeg opmerkelijk veel inzendingen van voertuigen uit eind jaren vijftig en het begin van de jaren zestig. Maar niet al deze geweldige trucks voldeden aan de criteria: de winnaar moest nog altijd – én met zeer grote regelmaat – voor commercieel transport (en dus) op de openbare weg worden ingezet. De oudste is het trotse bezit van familie- en attractiebedrijf Hoefnagels uit Nederland, dat ermee zijn kermisattracties door heel Nederland rijdt. Op de foto die vader en zoon Frits en Nicky Hoefnagels via Facebook naar DAF stuurden, fonkelden maar liefst vier klassieke DAF trucks. Stuk voor stuk in topconditie en liefdevol vertroeteld.

Cakewalk

Frits Hoefnagels: “Onze attractie is een cakewalk. Om het  ‘Lunapark’ te verplaatsen gebruiken we onze DAFs. Ze zijn ooit nieuw in onze vloot gekomen. Het Lunapark gaat in de winter op stal, maar vanaf het vroege voorjaar tot diep in het najaar zijn we met dit enorme bouwpakket van kermis naar kermis onderweg door heel Nederland.” De klassieke 1600 is slechts één truck uit een serie van vier Vintage DAF trucks. “Naast een 2800 uit 1975 en een 1600 uit 1971 hebben we twee A1600’s. De ene Kikkerdaf is uit 1968. De ander uit 1969. En we sparen ze niet”, lacht Hoefnagels. “We zijn vereerd dat we de oudste nog commercieel actieve DAF truck die gevonden is bezitten en rijden: een A1600 uit 1968!”

Video's