Peterbilt Hybride prototype voor Walmart

Geplaatst door

Peterbilt en Greate Dane trailers hebben een prototype ontwikkeld in samenwerking met Walmart. Het gaat om een hybride truck die elektrische aandrijving combineert met een micro turbine range extender. Het geheel ziet er opmerkelijk futuristisch uit!

De Peterbilt trekker is voorzien van elektrische aandrijving die wordt gevoed door een accupakket. Daarnaast is er een Capstone micro turbine aan boord als range extender. Deze, naar keuze diesel of gasgestookte turbine zorgt voor extra power als dat nodig is, bijvoorbeeld in de klim. Daarnaast zorgt de turbine er voor dat de accu's worden bijgeladen als dat nodig is. Volgens Capstone stoot de turbine op gas geen schadelijke stoffen uit, en al helemaal geen roetdeeltjes. Leuk detail, de met bijzonder hoge snelheid draaiende turbine wordt niet gesmeerd met olie, maar door een krachtige luchtstroom. De turbine drijft dus eigenlijk in lucht.

De bijzonder aerodynamisch vormgegeven trekker is voorzien van schuifdeuren, een mirrorcam systeem en een uiterst futuristisch interieur, met slaapcabine! De trailer is volledig gebouwd uit carbon fiber materiaal, en daardoor erg licht. Bijzonder daarbij is dat de 15 meter lange zijwanden uit één stuk zijn geproduceerd. 

Volgens Peterbilt is de trekker maar liefst 20% gestroomlijnder dan de traditionele Kenworth trekkers waar Wallmart mee werkt. De gestroomlijnde voorkant werd mogelijk omdat er geen radiator nodig is voor deze elektrische truck. 

Tesla Semi

Walmart Canada bestelde in 2017 al vijftien Tesla Semi elektrische trucks, met een optie op nog eens 130 exemplaren. Het bedrijf zette 2 miljoen Dollar apart voor die order en reserveerde nog eens 20 miljoen voor als de 130 trucks geleverd zouden worden. Daarmee was Walmart de grootste klant voor Tesla met de Semi. Tesla is er echter nog steeds niet in geslaagd om die truck in productie te nemen. Het ziet er nu dan ook uit dat de gevestigde orde het stokje overneemt door te laten zien dat zij wel in staat zijn om een bruikbare elektrische truck te bouwen en te leveren. 

Video's