Nieuws
09-03-2020 | Door Iep van der Meer

Heb je ooit gehoord van het automerk Tarpan? Ik ook niet, totdat ik er bijna over struikelde bij de fabriek van Volkswagen in het Poolse Poznan. Tarpan blijkt namelijk niet alleen de naam te zijn van een bijzonder soort Konink paarden uit Polen, maar ooit ook van een automerk.

De blauwe pickup staat voor de deur van de autofabriek die Volkswagen ruim tien jaar geleden opende in Poznan. Daar word onder meer de Caddy geproduceerd en daar mochten we ooit een kijkje nemen. De FRS Tarpan linkt aan de geschiedenis van de fabriek, want die werden hier ooit gebouwd. In de communistische tijd waren de Tarpan's een bekende verschijning op straat. Je ziet hier een soort twee deurs pickup met een linnen kapje. Een bijzonder innovatief ontwerp want de achterwand van de cabine kon verschoven worden. Je kon dus kiezen voor meer laadruimte of, met het schot naar achteren, tot zes passagiers. Een idee wat later in de USA overgenomen is bij het ontwerp van de Chevrolet Avalanche. Nooit gedacht dat die een Poolse stamvader had eigenlijk..

Er waren ook gesloten versies en chassis cabine uitvoeringen. Er waren zowel 4x2 als 4x4 uitvoeringen en van die laatste is er ook een militaire versie, de Tarpan Honker. die laatste is nog een hele tijd gebouwd, ook toen Tarpan werd overgenomen door Deawoo. Overigens bleef ook dat Koreaanse merk in Polen auto's bouwen. De Tarpan werd geëxporteerd naar de Oostblok landen maar ook naar Iran en zelfs naar Griekenland. 

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
13-02-2024
Ford Pickup-1400

Dit zijn de 3 populairste pick-ups van Nederland

De populariteit van pick-ups neemt in Nederland de afgelopen jaren behoorlijk toe. Hoewel het nog altijd…
Nieuws
25-10-2016
MB1-1400.jpg

Mercedes X-Class pickup

Ok, het is geen BIGtruck maar wel degelijk wat ze in de USA een 'pickup truck' noemen, deze nieuwe Mercedes X-Class. Vanavond werd…
Nieuws
16-01-2018
Poolse_chauffeur.jpg

'Poolse chauffeurs voelen zich bedreigd'

Volgens de Poolse onderzoeksinstantie Inelo velt bijna een derde van de Poolse chauffeur zich onveilig tijdens…