‘Prijzen gebruikte trucks dalen licht’

Nieuws
29-11-2019 | Door Tim de Jong

Volgens de online marktplaats voor gebruikt materieel Tradus daalden de prijzen voor gebruikte bedrijfswagens het afgelopen half jaar met gemiddeld 1,8 procent. De trend is ook te zien in de landbouw-, bouw- en transportbranche. Echter met een andere ontwikkeling. Met -3,5% bleven de prijzen voor gebruikte landbouwbedrijfswagens bijzonder sterk dalen, zegt Tradus.

In de transportbranche daalden de prijzen gemiddeld (-1,5 %) en in de bouw bleven ze min of meer stabiel (-0,6%). Een blik op de gegevens laat zien: afhankelijk van het model, type of merk waren er grote verschillen bij de prijsontwikkeling. Enkele modellen werden in tegenstelling tot de trend zelfs duurder.

Tradus, een wereldwijde online marktplaats voor gebruikte bedrijfswagens en zware machines, analyseerde de prijsontwikkeling voor gebruikte bedrijfswagens voor de landbouw-, bouw- en transportbranche. Op deze online beurs worden op dit moment meer dan 282.000 bedrijfswagens van alle drie de branches aangeboden. Over een periode van zes maanden (mei t/m oktober 2019) observeerde en analyseerde de op gegevens gebaseerde marktplaats de prijzen van 48 referentievoertuigen in de volgende categorieën:

Oogstmachines en tractoren (landbouw)

Hydraulische graafmachines (bouw)

Vrachtwagens en trekkers (transport)

Daaronder voertuigen van merken zoals John Deere, Claas, Fendt, New Holland, Kubota, Volvo, MAN, Mercedes Benz, Iveco, Scania, Caterpillar, Liebherr, JBC, Hyundai en Hitachi. "Doordat wij de prijzen van belangrijke voertuigtypen, -categorieën en -merken zes maanden lang hebben geobserveerd, krijgen wij een overzicht van de actuele ontwikkelingen en trends op de markt voor gebruikte voertuigen. De exemplaire gegevensanalyse laat zien, welke merken of voertuigtypen qua prijs zijn gestegen of gedaald. Onze gebruikers profiteren van deze kennis", vertelt Joost Goedhart, sales manager bij Tradus.

Merkentrouw scheelt

De prijzen van de geobserveerde gebruikte bedrijfswagens bleven met een lichte min van 0,6 procent relatief stabiel, zegt Tradus. Ook hier wijken echter enkele modellen aanzienlijk af van de trend: het bereik gaat van plus acht tot min twaalf procent. Hydraulische graafmachines van de merken Hitachi, Komatsu, Caterpillar en Doosan werden in de regel goedkoper, modellen zoals de New Holland E of Volvo EC juist duurder. Het commentaar van Goedhart: "Wie niet gebonden is aan een bepaald merk of een bepaald model, kan veel geld besparen."

Trucks

De prijzen van de geobserveerde bedrijfswagens daalden sinds mei gemiddeld met 1,5 procent. Met min 0,4 procent bleken bakwagens stabieler dan trekkers (-2,5 %). Scania, MAN, Iveco en DAF-trekkers van aantrekkelijke merken werden goedkoper. Weliswaar daalden ook bij bakwagens de prijzen licht, enkele modellen zoals de Volvo FH en de MAN TGL werden echter vier tot vijf procent duurder.

 

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
08-01-2021
Van-Bakel_Scania-2-pers-2021.jpg

Jong gebruikte Scania’s voor Van Bakel uit Oss

Wat doe je als je je investeringsbudget voor dit jaar al hebt ingevuld maar er plotseling leuk nieuw werk…
Nieuws
09-03-2020
Close_up_LR.jpg

Renault geeft gebruikte trucks een sportief uiterlijk

Een licht teruglopende truckmarkt veroorzaakt dat gebruikte trucks minder snel verkocht worden. Mede…
Nieuws
15-08-2018
Traffic-Scania.jpg

TLN: Prijzen stijgen minder hard dan kosten

De prijzen in het wegvervoer stijgen minder hard dan brandstof- en personeelskosten. Dat schrijft TLN in zijn…