Scania 140 Super in actie!

Geplaatst door

In de Scania historie is de grootste rol weggelegd voor de lange afstand trucks. Toch spreekt het merk met de grote V8 motoren ook tot de verbeelding als het gaat om zwaartransport. Deze fraaie Scania 140 Super 6x4 trekker is daar een prachtig voorbeeld van. 

De Scania 140 was de eerste truck van dat merk die met een V8 motor was uitgerust. De machtige 14 liter V8 turbo-dieselmotor met een vermogen van 350 pk werd geïntroduceerd in 1969 en betekende een ware revolutie. Scania was pionier in het combineren van lage toerentallen en een enorm hoog koppel. Dat resulteerde in de beginjaren nogal eens in afgebroken steekassen maar dat kregen ze toch snel onder de knie in Zweden.

Vensterbank

Bij de Scania 140 Super die je hier ziet zitten de ovale koplampen nog in de bumper. Bij de 141 types die hierna kwamen, waren er ronde koplampen boven de bumper geplaatst. Kenmerkend was het grote vlakke dashboard wat zich als een enorme vensterbank uitstrekte over de volle breedte. Alleen ter hoogte van de chauffeur was er een kleine opbouw met de hoognodige klokken met daarnaast de handrem. Bij de 141 modellen was het dashboard al behoorlijk uitgebreid en verhuisde de handrem naar de motortunnel.

Bij deze truck van Pigott Foundations zie je ook een typisch Engelse lichtbak uit die jaren. Vrijwel alle Britse trucks hadden dat model op het dak staan.