Scania doet boekje open over de toekomst van de V8

Geplaatst door

Als redactie van BIGtruck worden we de laatste tijd erg vaak uitgenodigd bij nieuwe trucks die hun werk doen zonder dieselmotor. Op dit moment, het jaar is nog niet om, hebben we al gereden met een hybride Scania truck, en in dit nummer testen we een LNG truck van het Zweedse merk. Eerder dit jaar kwamen de elektrische en hybride DAF CF de weg op. Die rijden nu voor Albert Heijn in de kleuren van Simon Loos en Peter Appel.

Na de vakantie kwam Scania met een nieuwe R540, waarover je binnenkort ook meer leest in BIGtruck, die heeft overigens gewoon een dieselmotor. In de nieuwe BIGtruck laten de Zweden zich uit over de toekomst van de V8. Zet je dit alles op een rij, dan zie je dat voorlopig alle zeilen bij worden gezet om de ongekende transitie waaraan het wegvervoer is begonnen, vorm te geven. Alleen zijn er nogal wat personen en instanties die het allemaal wat te snel gaat. Die vrees is echter ongegrond. Blijkens een rapport van ING, waar we als BIGtruck regelmatig mee samenwerken, duurt het tot 2028 eer elektrische trucks hetzelfde kosten als een huidige diesel. Maar dat is niet alles. Ook ziet het er naar uit dat de afspraken ten aanzien van elektrische trucks in het Klimaatakkoord, voorlopig niet gehaald gaan worden. Er rijden nu nog maar 135 elektrische trucks op onze wegen. In 2025 zijn dat er hooguit 750, verwacht ING. Volgens het Klimaatakkoord zouden het er 5000 moeten zijn. Pas na 2025 verwacht ING dat het beter gaat en dat we rond 2028 op 3500 zullen zitten.

Dus er komen niet alleen betere diesels, zoals de Scania R540 en de onlangs getoonde MAN D15, die zijn voorlopig ook hard nodig. Genoemde elektrische trucks zullen voornamelijk in de binnensteden te vinden zijn. Daar gelden immers milieuzones en dat zullen er begrijpelijkerwijs ook meer worden. Al die trucks vereisen deskundige bediening om ze goed te laten functioneren. Daar heb je chauffeurs voor nodig. Huilverhalen op social media dat chauffeurs ‘straks’ niet meer nodig zijn, kloppen dus niet. De chauffeur wordt juist steeds belangrijker. Hoe dat precies zit? Dat leggen we komende editie van BIGtruck verder uit.

Tim de Jong