Scania: hoogteprobleem Gryphus legervoertuig opgelost

Nieuws
16-12-2021 | Door Tim de Jong

Onlangs maakte Defensie melding van het feit dat de Scania Gryphus 100kN High Operational (HO), inclusief container, niet voldeed aan de maximale hoogte van 4,00 m. Hij was in die uitvoering een paar centimeter te hoog.  Scania is naar aanleiding hiervan een onderzoek gestart en heeft nu maatregelen geïdentificeerd om de maximale hoogte van de Gryphus binnen de normen te krijgen.

RDW tevreden

Defensie is volgens Scania akkoord gegaan met de voorgestelde oplossing. De Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) heeft de metingen van Scania inmiddels gevalideerd en in overeenstemming verklaard met de betreffende EU-regelgeving.

Het robuuste ontwerp van de Gryphus is afgestemd op de zwaarste operationele omstandigheden met zware lading én op de plaatsing van een gepantserde cabine ter bescherming van de chauffeur en bijrijder tijdens missies. Deze cabine is uitgevoerd flink gepantserd en voegt dan een aanzienlijk gewicht aan het voertuig toe. Dit extra gewicht zorgt ervoor dat de banden en de vering enkele centimeters ingedrukt worden. De hele uitvoering van vering, ophanging en banden is bij aflevering en ingebruikname door Defensie hierop ingericht. Bij normaal gebruik op de openbare weg, dus zonder pantsercabine en met standaardbelading, staat het voertuig iets hoger en het zijn nét deze centimeters waarmee de maximale hoogte wordt overschreden.

Pakket maatregelen

Het pakket aan maatregelen omvat diverse ingrepen die gezamenlijk de totale hoogte van het voertuig in lijn brengen met de geldende regelgeving. Zo zijn er nieuwe instructies voor het afregelen van de bandenspanning en aanpassing van de benodigde software waarmee dit wordt gecontroleerd. Daarnaast is het nog steeds te verwachten dat, zoals bij ieder nieuw geleverd voertuig het geval is, het voertuig gedurende het gebruik door het soepeler worden van de vering iets in zal zakken.

Garantiegevalletje

Met een ‘update-campagne’ gaat Scania zo snel mogelijk de al geleverde Gryphus 100kN High Operational (HO) voertuigen aanpassen. Hiervoor worden nu de nodige voorbereidingen getroffen om dit via de voorgeschreven standaarden te laten verlopen. Scania heeft de coördinatie van de overeengekomen aanpassingen en draagt hiervan ook de kosten. Een garantiegevalletje voor defensie dus. Uiteraard wordt de nieuwe standaard ook toegepast voor alle Scania’s die uit deze order nog geproduceerd en afgeleverd moeten worden.

 

 

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
09-09-2021
aa_scania-100-ho-20.jpg

Weer een hoogteprobleem met de nieuwe defensietruck

Eén van Scania Gryphus-varianten van Defensie blijkt in combinatie met de standaard 8-voet container…
Nieuws
06-10-2020
Scania-Gryphus-8x8-Defensie-1LR.jpg

Defensie bestelt nog eens 800 Scania trucks

Scania Production Zwolle is gestart met de uitlevering van de Scania Gryphus 8x8 voertuigen aan Defensie. Na…
Nieuws
14-10-2021
Scania_Gryphus_8x8_LR.jpg

Ontheffing voor te hoge Scania van Defensie

Defensie mag in Nederland de openbare weg weer op met de Scania Gryphus High Operational in combinatie met…