Scania P450 als basis voor betonpomp

Geplaatst door

Noorder Betonpompen Centrale NBC uit Leek nam onlangs een nieuwe Scania P450 8x4 in gebruik. Het is de eerste uit een serie van vier Scania trucks. Drie worden uitgerust met indrukwekkende betonpompen, de vierde wordt een betonmixer.

NBC heeft met dit nieuwe materieel een primeur in huis. De Liebherr betonpomp is namelijk de eerste van dit type in ons land. Het gaat om een THP 140/41M5XXT. Deze Liebherr heeft een vierdelige giek die tot 41 meter hoogte reikt of tot 38 meter uit het hart van het voertuig. De opbrengst is gemiddeld rond de 100 kuub per uur en daarmee is valt deze Liebherr in de zware middenklasse.

Directeur Peter van der Wal van NBC: ,,Wij zijn zeer Scania minded want wij vinden dat de manier waarop dit merk het koppel overbrengt van de motor naar de pomp ideaal werkt. Door de speciale tussenbak in de aandrijflijn is dit een bijzonder betrouwbare oplossing. Een standaard PTO houdt het in ons werk geen acht jaar uit, zo blijkt in de praktijk. Wij hebben gekozen voor een manuele versnellingsbak omdat de bak tijdens het pompen in een versnelling moet staan. Met de 450 pk sterke SCR-only krachtbron hebben we ruim voldoende koppel in huis om het toerental iets lager dan gebruikelijk aan te houden. Dat leidt tot minder geluid en tot een lager verbruik.’’ Met de nieuwe Scania trucks heeft NBC een vloot van 21 betonpompen en daarmee is het bedrijf nummer twee in omvang in ons land. www.nbc-betonpompen.nl