Scania presenteert nieuwe 13 liter S U P E R motor

Geplaatst door

Scania presenteert vandaag de nieuwe ‘wereldmotor’ van Traton, de D13C. Deze, in samenwerking met MAN ontwikkelde krachtbron vervangt de bekende 13 liter motor van Scania, en later ook die van MAN. Meest opvallend zijn bovenliggende nokkenassen, die zijn nieuw bij dit merk. 

Binnen Traton, het moederbedrijf waar Scania, MAN, VW Caminhoes en International onder vallen, wordt er gestreefd naar zo veel mogelijk uniforme componenten die wereldwijd kunnen worden ingezet. De 13 liter motor is daarbij de belangrijkste, want met die krachtbron kan het merendeel van de trucks van de verschillende merken worden uitgerust. Door één motor te ontwikkelen voor al die merken over de hele wereld kunnen de ontwikkelingskosten worden afgewenteld op een enorm aantal trucks. Na Scania zal in Europa ook MAN deze motor krijgen in de toekomst, maar Scania krijgt hem de eerste tijd eerst exclusief. 

S U P E R

De nieuwe krachtbron wordt gebracht onder de oude bekende naam Super. Ooit stond dat alleen voor de Turbo versies maar Scania heeft die naam weer van stal gehaald.

De nieuwe generatie is te herkennen aan de type aanduiding. Voortaan verschijnt de letter achter de pk's op de grille, net als dat al het geval was bij de S-modellen. Voor Scania is het even wennen, een zes cilinder krachtbron met dubbele, bovenliggende nokkenassen en één grote cilinderkop. De huidige 13 liter motor was qua constructie verouderd, maar desondanks in veel vloten nog steeds veruit de zuinigste. De nieuwe 13 liter motor heeft wat dat betreft dan ook grote schoenen te vullen.

De nieuwe motor werkt met het Scania XPI injectiesysteem met common rail. De compressieverhouding bedraagt is 23:1 en de boring x slag meet 130 X 160 mm. Scania heeft veel werk gemaakt van het terugdringen van interne wrijvingsverliezen. Verder werkt de nieuwe krachtbron net als alle Scania motoren zonder EGR. Scania claimt belangrijke besparingen voor wat betreft het brandstofverbruik met de nieuwe motor, tot wel acht procent. Een groot verschil met de vorige generatie is wel dat het AdBlue verbruik belangrijk hoger ligt. Dat komt ook door de two-stage injectietechniek die Scania toepast. Het eerste snuifje AdBlue wordt meteen na de turbo al ingespoten. De tweede dosis volgt in de katalysator.

Jake Brake motorrem

Eén van de grootste voordelen van de nieuwe krachtbron is dat Scania nu (eindelijk) met een sterke motorrem komt waardoor een retarder vaak niet meer nodig is. Tot nu toe moest je zelfs een retarder bestellen als je ACC wilde. Dat hoeft voortaan niet meer. Standaard is er voortaan een veel betere motorrem dan voorheen, en als optie is er de CRB motorrem die werkt volgens het principe van de Jake Brake. Daarbij wordt de uitlaatklep eerder geopend waardoor de motor als een compressor gaat werken. Samen met de klep in de uitlaat zorgt dat voor een sterk remvermogen. De reden dat Scania dit niet eerder deed is simpel, het merk werkte tot nu toe niet met een bovenliggende nokkenas, en die heb je hier voor nodig. Het systeem zorgt voor een grote remvertraging. Voor het 460 pk model is dat nu bijvoorbeeld 343 kW (467 pk) bij 2400 toeren. De standaard motorrem op deze motor levert ook al 200 kW (272 pk) bij dat zelfde toerental bij de 460 pk versie.

De nieuwe Scania krachtbron wordt leverbaar met vier vermogens varianten, namelijk 420, 460, 500 en 560 pk.

De nieuwe 13 liter motor wordt geleverd in combinatie met de nieuwe G25CM versnellingsbak met overdrive. Tegelijkertijd komt Scania met een nieuwe achteras, met een soort bus-overbrenging van 1,95:1, waarmee de complete aandrijflijn nu vernieuwd is

Naast de nieuwe aandrijflijn presenteert Scania nu ook een camerasysteem dat de spiegels vervangt.