Scania R520 XT voor Patrick van der Mark

Geplaatst door

Patrick van der Mark heeft een nieuwe Scania R520 XT in bedrijf genomen. Het rondom luchtgeveerde chassis is van het XT-type met zware stalen bumpers, koplampbeschermers en de afwijkende spiegelkappen. “Ik vond de stoere look van de XT zoals de zwaar uitgevoerde prominente bumper wel wat hebben”, verklaart Patrick. 

Tevreden chauffeurs met V8

De verdere uitvoering is wel helemaal zoals men dat van Van der Mark gewend is. “Je moet je chauffeurs een beetje tevreden houden”, grinnikt hij. Goed kans dat dat ook deze keer gaat lukken. De chauffeur op de nieuwe V8 heeft naast het standaard al zeer uitgebreide V8-pakket ook nog de beschikking over het Lighting pakket met onder meer LED-verlichting. Verder koos Van der Mark voor het Comfortpakket met onder andere de premium chauffeursstoel met leren bekleding en ventilatie en verwarming. Het premium Scania multimediasysteem met het 7 inch navigatiescherm en DAB+radio maken het verder af. Ook liet Van der Mark nog een magnetron, een omvormer en een standkoeling monteren. “Dat laatste is wel heel fijn. Onze jongens zijn gemiddeld drie nachten van huis en als je dan zo’n zomer als deze hebt, blijf je toch fit.”

De auto staat verder op lichtmetalen velgen. “Wij hebben voor het zware chassis gekozen omdat wij altijd met een kraan rijden. “Hoewel het maar een kwart van ons werk is, zijn we het meest bekend vanwege de mest”, geeft Patrick van der Mark uitleg. “Dat is natuurlijk ook wel bijzonder want de compost die daarvan gemaakt wordt ten behoeve van de champignonindustrie is een hoogstaand product dat wereldwijd geëxporteerd wordt. Maar wij rijden ook veel losgestort met houtsnippers, groenafval, gemaaid gras uit de berm en in de recycling van bijvoorbeeld landbouwplastic en gipsafval.”

“Voor ons betekent het dat we op boerenerven veel PTO-uren met de kraan maken en veel korte stukken op secondaire wegen rijden. Wat dat voor het brandstofverbruik betekent, kun je raden. Dat is ook niet het grootste aandachtspunt bij ons. Ik vind de trekkracht van een 520 pk V8, met een koppel van 2700 Nm, veel belangrijker. Dat vermogen is in ons vak niet overbodig. Wij rijden 80 procent van de tijd met de volle 50 ton en je wilt niet dat je op de helling meteen een hele file achter je hebt,” meent Van der Mark. “Toch ben ik wel benieuwd wat deze SCR-V8 motor gaat presteren. We hebben deze auto, anders dan gebruikelijk bij ons op een onderhoudscontract gezet. Eens kijken of dat over de zeven jaar die wij gemiddeld met een truck doen, voordeel brengt.”