Scania ziet Super Eco Combi graag komen

Geplaatst door

Scania laat in een persbericht weten een warm voorstander te zijn van de aanstaande proef met combinaties van 32 meter, bestaande uit twee trailers. Het merk heeft hier in Zweden al de nodige praktijkervaring mee opgedaan.

Om de CO2-doelen te halen zullen alle partijen binnen transport en logistiek de handen inéén moeten slaan. Dat is de stellige overtuiging van Janko van der Baan, algemeen directeur van Scania Nederland. “Er staan voor 2025 en 2030 ambitieuze CO2-eisen voor de truckfabrikanten op de agenda en het kan niet zo zijn dat dat alleen een zaak is voor de truckleveranciers en de transportbedrijven. Alle betrokkenen zullen hieraan een bijdrage moeten leveren. Dan heb je het ook over brandstof- en energieleveranciers, bandenfabrikanten en overheden. Wij zijn vanuit Scania een groot voorstander van de recent door het Ministerie van I&W aangekondigde proef met de Super EcoCombi; de 32 meter combinatie waarbij één trekker twee volledige opleggers trekt. Binnen Scania hebben we daar overigens al uitgebreide ervaring mee en die is zeer positief.”

Scania Transportlaboratorium is het eigen transportbedrijf van Scania wat het transport verzorgt tussen de verschillende fabrieken in Zweden en de fabriek in Zwolle. Hier worden in de dagelijkse praktijk nieuwe technologieën en nieuwe concepten aan de tand gevoeld. Al in 2014 kreeg Transportlaboratorium ontheffing om op bepaalde trajecten in Zweden met een 32 meter combinatie te rijden. In de afgelopen 5 jaren zijn zo’n 4 miljoen kilometer aan data en ervaring bij elkaar gereden. In de praktijk blijkt dat neer te komen op een CO2-reductie van zo’n 25%, zegt Scania.

“Dit betekent dat dit concept alle potentie heeft om een serieuze bijdrage te leveren aan de overall CO2-doelstellingen,” vult Van der Baan aan. “De EU heeft voor de hele branche ambitieuze CO2-doelen neergezet. De bijdrage hieraan van de truckfabrikanten is een verlaging van de CO2-uitstoot met 15% in 2025 en zelfs met 30% in 2030. De inzet van de Super EcoCombi is complementair en vergt geen grote investeringen van de branche. Het kan daardoor relatief snel worden toegepast. Uiteraard staat de veiligheid van de chauffeur en de overige weggebruikers op nummer 1. Dat moet dan ook goed onderzocht worden voor de Nederlandse situatie. Op basis van de vijf jaar die Scania Transportlaboratorium actief is met de Super EcoCombi is er één incident geweest met slechts materiële schade. En de aanleiding daarvan had bovendien niets te maken met de lengte van de truck.”

Onlangs kondigde het Ministerie van I&W de start aan van een testtraject met de Super EcoCombi. Na een succesvol afgeronde test door o.a. de RDW zal voor een periode van twee jaar op bepaalde routes voor transportbedrijven die zich hebben aangemeld, een ontheffing gelden, Vanzelfsprekend zal de Super EcoCombi nooit in de binnensteden te vinden zijn. De (inter)nationale snelwegen zijn het dagelijkse domein van dergelijke voertuigen waarbij ze tussen warehouses en distributiecentra rijden, aldus Scania.

Internationaal 

Janko van der Baan hoopt dat meerdere (omringende) landen zich aansluiten bij de proef, maar is daar ook realistisch in. “We zien in de landen om ons heen dat men nu de eerste schreden zet in het standaard LZV-traject. Dus voordat zij toe zijn aan de volgende stap, zijn we weer een paar jaar verder. Ik hoop wel dat zij echter niet allemaal weer het wiel willen gaan uitvinden en goed gebruik maken van de al bestaande ervaringen en documentatie. Vanuit Scania willen we die graag delen om het traject te bespoedigen.”