Sjoemelen met tacho: Baas niet altijd mede aansprakelijk

Geplaatst door

Wanneer inspecteurs tachograaffraude constateren, krijgt je baas meestal ook een boete, omdat hij 'onvoldoende toezicht zou hebben gehouden.' Afgelopen week oordeelde de Raad van State echter anders.

Juristenkantoor Vallenduuk, gespecialiseerd in jurisprudentie rond het wegvervoer, procedeerde lange tijd om bevestigd te krijgen dat het onmogelijk is voor een werkgever om altijd toe te zien op wat een chauffeur, in veel gevallen ver van huis, doet. In het betreffende geval veegde de rechter volgens Vallenduuk een boete van 20.500 euro van tafel.

Het gevolg is dat de inspectie wanneer het ook de werkgever wil beboeten, exact moet aangeven wat de werkgever verkeerd heeft gedaan wat het toezicht houden betreft op de chauffeur. De juristen van Vallenduuk zeggen te verwachten dat dit een hele lastige wordt voor de inspectie.

Overigens werd bij een eerdere zitting in dezelfde rechtszaak het betreffende transportbedrijf veroordeeld tot een boete van € 74.800,-. Tegen dat bedrag werd al eerder met succes bezwaar aangetekend.  De boete werd opgelegd nadat de inspectie kon bewijzen dat er met bestuurderskaarten werd gereden die niet bij de chauffeur behoorde die de inspectie achter het stuur aantrof.